/ -Фото: Дан
04/11/2021 u 06:00 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Барани апелују да се забрани вожња на Шеталишту, огорчење расте

Да ли надлежни чекају да на шеталишту неко погине па да се онда нађе рјешење, питају се грађани

Бројни апели грађана да се забрани вожња аутомобилима на Шеталишту краља Николе у Бару нијесу дали резултате, а надлежни као да не чују или не виде забринутост родитеља који свакодневно шеталиштем шетају са својом дјецом.

Примједби је много, посебно у љетњој сезони, а питање само једно- треба ли неко да настрада да би се предузеле мјере безбједности? И прије неколико дана десила се саобраћајна незгода када је аутомобил ударио мајку и једногодишње дијете, али на срећу није било тежих последица.

Наша саговорница, која је инсистирала на анонимности, каже да шеталиштем у било које доба дана пролазе аута чиме се угрожава безбједност људи који изађу у шетњу.

-Јадне су то службе, без обзира на то да ли са локалног или с државног нивоа, које не могу годинама да зауставе кретање аутомобила по шеталишту. Сад се, на срећу, десио инцидент без тежих последица. Да ли надлежни чекају да на шеталишту неко погине па да се онда нађе рјешење? Сваки грађанин зна да аутомобилима није мјесто на шеталишту само то не знају они којима је то у опису посла и који за то примају плату. Прво на одговорност, и то одмах, треба позвати запослене у тим службама, па нека кажу зашто нијесу тамо гдје су угрожени животи породица. И након последњег инциндента, појединци су наставили да возе шеталиштем - казала је она.

Јован Поповић, одборник ДПС-а у локалном парламенту, каже да неодговорним понашањем појединаца који не поштују закон којим је забрањено саобраћање моторним возилима на дијелу градског шеталишта, а које је пјешачка зона, долази до ситуација у којима су угрожени људски животи.

image

Поповић

-Фото: Архива

-Иако је саобраћајном сигнализацијом јасно назначена забрана кретања моторних возила шеталиштем, свједоци смо да се то не поштује, осим у случају постављања физичких баријера. Надлежне службе Општине Бар у више наврата су постављале рампе којима се онемогућава улазак на дио шеталишта, али су оне сваки пут уништаване. Недопустиво је да одређени број неодговорних појединаца, науштрб сигурности великог броја грађана и туриста овог града, крши прописе, јавни ред и угрожава сигурност - каже он.

Апелује на надлежне службе да у што скоријем року физичком баријером трајно и квалитетно обезбиједе градско шеталиште од улаза за сва моторна возила, осим оних којима је издато посебно одобрење (за снабдијевање објеката робом, у складу са законом).

-Грађане позивам да поштују саобраћајне знакове, а надлежне институције Општине и државе да најстроже казне појединце који и даље буду кршили закон, како би се једном коначно увео ред и обезбиједила сигурност на шеталишту краља Николе-истакао је он.

У Општини истичу да је оправдано незадовољство грађана по овом питању и надају се да ће проблем бити брзо ријешен.

- Општина је предузела све мјере из своје надлежности које би гарантовале безбједност грађана на Шеталишту краља Николе. Надлежни Секретаријат посебним рјешењем забранио је на шеталишту саобраћај у оба смјера, осим возилима за снабдијевање угоститељских објеката у одређеном временском интервалу. Такође је, на захтјев Управе полиције, Општина шеталиште прогласила пјешачком зоном и том приликом постављена је прописана саобраћајна сигнализација. Због повећаног присуства тротинета и сличних превозних средстава која се крећу том дионицом чиме се угрожава безбједност пјешака, постављен је и знак који указује да је дозвољено кретање искључиво пјешацима и бициклистима. Напомињемо да контролу и регулисање саобраћаја на том простору врши Управа полиције сходно својим надлежностима - истакли су из Општине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 06:10