Sultan Beća / - PRIVATNA ARHIVA
01/10/2024 u 17:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Beća: MNIP povećao broj medijatora za socijalnu inkluziju

Nakon što je Udruženje za podršku Roma i Egipćana uputilo javni apel Vladi Crne Gore da se poveća broj medijatora za socijalnu inkluziju, uslijedio je odgovor resorne ministarke prosvjete, nauka i inovacija Anđele Jakšić Stojanović.

- Kako je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija  prepoznalo potrebe obrazovno-vaspitnog sistema koje se odnose na uključivanje većeg broja medijatora za socijalnu inkluziju te  donijelo Pravilnik o izmjenama Pravilnika o normativima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda za ustanove koje realizuju javno važeće obrazovne programe kojima se uređuje ova oblast to naše udruženje pozdravlja ove mjere kojim se povećava broj medijatora što je bila težnja još od 2018. godine kada su medijatori i počeli sa radom - saopštili su iz Udruženja za podršku Roma i Egipćana iz Berana.

Kako su pojasnili, usvojenim izmjenama je predviđeno da jedan medijator u socijalnoj inkluziji pruža pomoć za 35 učenika RE populacije, umjesto za 70 kako je to dosadašnjim Pravilnikom bilo predviđeno.

Beća: Unaprijediti status RE populacije kroz školovanje i zapošljavanje

- Ovaj broj od 70 učenika za jednog medijatora bio je prevelik i mnoge nevladine organizacije su prepoznale taj nedostatak i tražile da se taj broj smanji zato smo zahvalni Ministarstvu  prosvjete nauke i inovacija jer je povećalo broj medijatora za socijalnu inkluziju - ističu iz Udruženja.

Nakon javnog apela Vladi CG uslijedila je brza reakcija resorne ministarke prosvjete, nauka i inovacija Anđele Jakšić Stojanović.

- Ovo je značajan pomak ako ne i istorijski za obrazovanje djece RE populacije i ovom prilikom se javno zahvaljujemo Vladi Crne Gore i resornoj ministarki Jakšić Stojanović - zaključeno je u saopštenju Udruženja za podršku Roma i Egipćana iz Berana, koje potpisuje Sultan Beća, izvršni direktor.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 17:27