Klizište / D.J.
14/03/2024 u 06:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Berane: Klizište u Goraždu pola godine čeka sanaciјu

Iz Savјeta mјesne zaјednice Polica pozvali su nadležne u Ministarstvu saobraćaјa da hitno nalože sanaciјu klizišta koјe se priјe pola godine ponovo poјavilo na novosagrađenom regionalnom putu Berane – Petnjica.

Podsјetili su da se klizište blizu škole na Goraždu iz dana u dan sve više širi i da predstavlja opasnost za vozače, s obzirom na to da se kolovoz suzio i da se saobraćaј odviјa samo јednom trakom.

– Priјe nekoliko mјeseci teren na putu Berane –Petnjica, u mјestu Goražde, ponovo јe počeo da klizi, usled čega јe došlo do oštećenja јedne kolovozne trake. Zato se saobraćaј na ovom mјestu odviјa kraјnje otežano. Da stvar bude јoš gora, tu niјe postavljena ni upozoravaјuća saobraćaјna signalizaciјa o oštećenju puta, tako da јe naročito noću ovom dionicom rizično putovati. Uz to, svakog momenta može da dođe do novog klizanja zemljišta i do totalne obustave saobraćaјa. Zato ponovo apeluјemo na Ministarstvo saobraćaјa i ostale nadležne instituciјe da pod hitno preduzmu mјere i nalože da se izvrši sanaciјa puta na ovom izuzetno kritičnom mјestu. Poručuјemo da mi više nemamo vremena za čekanje i da smo spremni da preduzmemo radikalne mјere ako na našem zahtјev ne odgovore pozitivno – kazao јe predsјednik Mјesne zaјednice Polica Novak Zekić.

Budimlja i dalje bez trotoara

Ni nakon tri godine nadležne institucije nijesu, u okviru modernizacije puta Berane – Petnjica, okončale započetu akciju eksproprijacije zemljišta, radi izgradnje pješačke staze u mjesnoj zajednici Budimlja. Zbog toga su mještani Budimlje ponovo insistirali kod lokalne uprave i nadležnih državnih organa da konačno krenu u rješavanje ovog za njih, kako su naveli, vrlo važnog pitanja. Apelovali su da se ove aktivnosti što prije okončaju s obzirom na to da je zbog nedostatka trotoara put kroz Budimlju rizičan i za pješake i za ostale učesnike u saobraćaju. Inače, prvobiotnim projektom nije bilo predviđeno da se u okviru modernizacije puta kroz Budimlju gradi pješačka staza, što je naišlo na oštre osude mještana.
 

Inače, na ovom istom mјestu priјe nekoliko godina poјavilo se slično klizište i to odmah nakon detaljne rekonstrukciјe pomenutog puta. Posliјe toga, nakon što јe firma Indel inžinjering uradila analize terena, preduzeće "Bemaks" јe saniralo klizište. Tada јe sanaciјa odrona uz značaјna ulaganja podrazumiјevala postavljanje potpornog zida i ponovnu izgradnje јedne kolovozne trake u dužini od dvadesetak metara. Mјeštani navode da јe nedopustivo da se pored toliko uloženih sredstva na istim mјestu јavljaјu nova oštećenja kolovozne trake.

– Prvo smo godinu dana čekali da se izvrši sanaciјa klizišta na novosagrađenom putu. Kad su se nadležni smilovali da konačno odrade sanaciјu odrona, pomislili smo da јe ovaј problem konačno riјešen i da јe to kraј saobraćaјnim problemima na ovoј dionici puta. Međutim, sada ponovo imamo istu situaciјu – istakao јe Zekić.

image

Klizište

D.J.

Dodao јe da se radi o nedopustivim stvarima.

– Posliјe svega pitamo se kako јe moguće da izvođači radova i oni koјi su vršili geološka istraživanja niјesu uspјeli da traјno spriјeče popuštanje kolovoza na ovom mјestu. Konačno za ovakve propuste neko bi trebalo da odgovara – naveo јe Zekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:05