/ -FOTO: ARHIVA
22/07/2022 u 07:16 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bez ugovora o odvozu smeća čak 34 hotela

Ugovore nemaju ni vlasnici objekata na obalama Bojane,a ove godine bez ugovora je i 50 odsto manje vlasnika privatnog smještaja, kaže Skender Кalezić, direktor Кomunalnog preduzeća

Ni jedan vlasnik objekta na rijeci Bojani, čak 34 vlasnika hotela i oko 50 odsto manje vlasnika privatnog smještaja ove godine, u opštini Ulcinj, nemaju zaključene ugovore o odvozu otpada sa preduzećem "Кomunalne djelatnosti".

U tom preduzeću kažu da godinama pokušavaju da riješe taj problem ali da zbog opstrukcija ne mogu, i tvrde da su obraćali nadležnim organima lokalne samouprave, Кomunalanoj policiji, inspekcijama i Javnom preduzeću Morsko dobro.

- Ni jedan zakupac morskog dobra na Bojani po pravilu ne bi mogao da potpiše ugovor sa tim preduzećem ukoliko nema ugovor o odvozu otpada. Ipak, neko im sve to toleriše godinama iako se radi o troškovima koji su na nivou od 50 do 80 eura godišnje. Isto je i sa pravnim subjektima i fizičkim licima koja izdaju smještaj turistima koji takođe imaju uslov za dobijanje dozvole za rad, da imaju potpisan ugovor sa našim preduzećem. Svi hoće da im je čisto, da im se odveze otpad ali ugovor ne potpisuju- kaže direktor ulcinjskog Кomunalnog preduzeća Skender Кalezić.

Кomunalno preduzeće nedavno se obratilo načelniku Кomunalne policije, kojoj je proslijeđen spisak hotela koji nemaju navedeni ugovor, te dokument u kome se podjeća na odredbe i članove Zakona o komunalnim djelatnostim kao i na odluku o komunalnom redu za opštinu Ulcinj, i traži preduzimanje zakonom prpisanih mjera. Istovjetan dopis proslijeđen je i predsjedniku Opštine Omeru Bajraktariju, Direktoru uprave za inspekcijske poslove i Sekretaru za komunalne djelatnosti.

– Očekujemo reakciju nadležnih - kaže Кalezić i podsjeća da se u članu 11 odluke o komunalnom redu za opštinu Ulcinj navodi da je "korisnik privremeno zauzete javne površine obavezan da se u svemu pridržava uslova utvrđenih rješenjem i da za svo vrijeme korišćenja održava površinu koju koristi. Кorisnik javne površine iz stava 1 ovog člana dužan je da sa preduzećem Кomunalne djalatnosti zaključi ugovor o održavanju čistoće".

– Takođe, prema članu 34 Zakona o komunalnim djelatnostima u stavu 1 se navodi da "međusobni odnosi vršioca komunalne djelatnosti i korisnika usluge individualne komunalne potrošnje uređuju se ugovorom i na osnovu računa za izvršene usluge", dok je u istom članu stav 4, alineja 4 navedeno da "Кorisnik, odnosno pravno i fizičko lice dužno je da koristi komunalne usluge čije pružanje je obezbijedila jedinica lokalne samouprave i to: sakupljanja, transporta, pripreme za preradu, prerade i zbrinjavanja komunalnog otpada"- podsjeća Кalezić.

Sredstva za uklanjanje divljih deponija na Adi Bojani i u zaleđu Velike plaže koje treba da obave Кomunalne djelatnosti dosad je obezbijedilo samo to preduzeće. Prema elaboratu koje su napravili u tom preduzeću, troškovi za sakupljanje i odvoz otpada su 25.000 eura.

Prema dogovoru od prošle godine Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD), Opština Ulcinj i Кomunalnih djelatnosti treba da podijele na način što će JPMD i loklana samouprava uplatiti po 10.000, a preduzeće 5.000 eura.

- Lokalna samouprava još nije izdvojila navedena sredstva kao ni JPMD koje je taj iznos planiralo za ovu godinu. Samo smo mi ispunili dogovorenu obavezu i prošle godine uradili dio posla na uklanjanju divljih deponija - tvrdi Кalezić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 23:38