/ - JAKOV MILATOVIĆ
10/08/2023 u 12:17 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Milatović: Predlažem Spajića za mandatara, dobio podršku 44 poslanika

Krajnji cilj mora biti građanska, demokratska i ekonomski razvijena Crna Gora koja će u najkraćem roku postati članica EU, kazao je predsjednik Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović obratio se danas javnosti nakon završetka formalnih konsultacija sa političkim subjektima oko izbora mandatara za sastav 44. Vlade. Milatović je predložio za mandatara Milojka Spajića.

- U postupku konsultacija iskristalisao se samo jedan predlog kandidata za mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore, a to je nosilac liste Evropa sad na proteklim parlamentarnim izborima, gospodin Milojko Spajić. Gospodina Spajića su podržali politički subjekti koji u zbiru imaju 44 poslanička mjesta u Skupštini Crne Gore, i to: Pokret Evropa sad (sa partnerima na zajedničkoj izbornoj listi Alternativa Crna Gora, Novska lista, Ujedinjena Crna Gora i Civis) – 24 poslanika, Demokratska Crna Gora – 7 poslanika, Bošnjačka stranka – 6 poslanika, Socijalistička narodna partija  – 2 poslanika, Albanska alternativa – 1 poslanik, Demokratski savez Albanaca – 1 poslanik, Demokratska unija Albanaca – 1 poslanik, Nova demokratska snaga FORCA – 1 poslanik i Hrvatska građanska inicijativa – 1 poslanik. Određeni broj političkih subjekata, u prvom redu iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" istakao je spremnost da podrži gospodina Spajića nakon eventualnog dogovora o budućoj Vladi- saopštio je predsjednik Milatović na pres konferenciji na Cetinju.

On je kazao da ovim otpočinje sljedeća faza koja podrazumijeva postizanje političkog dogovora i formiranje parlamentarne većine koja će izabrati Vladu. Ustavni rok za predlaganje programa i sastava Vlade počinje od dana određivanja Mandatara i trajaće narednih 90 dana. 

- Očekujem od gospodina Spajića kao budućeg mandatara, ali i svih političkih aktera koji učestvuju u pregovorima oko formiranja Vlade, odgovornost i ekspeditivnost. Kao Predsjednik Crne Gore, smatram da je Crnoj Gori u ovom trenutku potrebna stabilna politička Vlada, nesporne evropske i reformske profilacije, čiji će konstituenti u Skupštini Crne Gore presudno doprinijeti realizaciji svih neophodnih imenovanja u pravosuđu, otvoriti dijalog o izbornoj reformi i efikasno djelovati kada su u pitanju inicijative od važnosti za unaprjeđenje vladavine prava, poboljšanje životnog standarda i ubrzanje evropskog puta. Sam proces pregovora o budućoj Vladi vidim kao inkluzivan proces, u kome glas bilo kog građanina neće biti unaprijed obezvrijeđen, u kontekstu formiranja buduće skupštinske većine- istakao je Milatović.

image
- FOTO: KABINET PREDJESNIKA - JAKOV MILATOVIć

Spajiću želi uspjeh u nastojanjima da sastavi stabilnu i stručnu Vladu, koja će biti kadra da se uhvati ukoštac sa ključnim izazovima sa kojima se suočava crnogorsko društvo.

- Kao Predsjednik Crne Gore, sa posebnom pažnjom ću pratiti pregovore o konstituisanju buduće Vlade, do finalizacije cjelokupnog procesa. Polazeći od Ustavnih nadležnosti Predsjednika Crne Gore, u najkraćem roku, u periodu od 31. jula do 9. avgusta 2023. godine sproveo  sam na Cetinju proces konsultacija sa svim političkim subjektima zastupljenim u Parlamentu, imajući u vidu istorijski značaj Prijestonice i važan društveni momenat u kome se nalazi država- pojasnio je on.

Predsjednik je istakoa činjenicu koje su, nada se, svi svjesni – da se kao i mnogo puta u našoj istoriji nalazimo pred izborom puta koji će, u konačnom, opredijeliti i našu budućnost.

- Krajnji cilj mora biti građanska, demokratska i ekonomski razvijena Crna Gora, koja će u najkraćem roku postati punopravna članica Evropske unije, za šta je neophodno da prođemo još nekoliko etapa institucionalne konsolidacije, unaprjeđujući u kontinuitetu vladavinu prava i gradeći prosperitetno društvo jednakih šansi. Razgovori koje sam vodio proteklih dana, sadržinski i suštinski, predstavljaju dobar primjer unaprjeđenja političke prakse i afirmisanja kulture dijaloga o najvažnijim društvenim temama i uvjeren sam da je zajedničkim trudom prevaziđen formalistički pristup koji je dominirao u sličnim situacijama u prošlosti i, u značajnoj mjeri, uspostavljeni standardi koji će služiti kao ogledni primjer u budućnosti- istakoa je on.

Predsjednik je saopštio da su razgovori vođeni tematski ujednačeno sa svim predstavnicima političkih subjekata i da su se odnosili na iskazivanje stavova tih subjekata o prioritetima Vlade, njenoj strukturi, preferiranom modelu i podršci nekom od kandidata za Mandatara za sastav Vlade.

image
- FOTO: KABINET PREDJESNIKA - JAKOV MILATOVIć

- U vezi sa prioritetima buduće Vlade, postoji opšti konsenzus svih političkih subjekata koji se odnosi na: neophodnost ubrzanja procesa EU integracija, unaprjeđenje vladavine prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, i unaprjeđenje životnog standarda kroz realan i održiv model ekonomskog rasta. Jačanje kredibilnosti NATO članstva, takođe, nalazi se u vrhu projektovanih prioriteta većine političkih partija koje su učestvovale u konsultacijama, a nijedna od partija ne dovodi u pitanje članstvo Crne Gore u toj organizaciji. Pored toga, jačanje institucija, dalja afirmacija građanskih vrijednosti društva, unaprjeđenje odnosa sa susjednim državama, ravnomjeran regionalni razvoj, privlačenje kredibilnih stranih investicija i profesionalizacija javne uprave, po mišljenju praktično svih partija, treba da budu prioriteti 44. Vlade Crne Gore- rekao je Milatović.

U toku razgovora, vrijedne pažnje su bile i, kako je naglasiuo, određene specifične teme, na čiju važnost su ukazali pojedini učesnici konsultacija, a tiču se: sprovođenja izborne reforme, usvajanja Zakona o Vladi i Skupštini, pronalaženja adekvatnog modela za provjeru porijekla i oduzimanje nezakonito stečene imovine, potrebe formiranja poreske policije, dalje decentralizalizacije, profesionalizacije diplomatske mreže i kompletiranja ambasadorske strukture.

On je dodao da su po pitanju strukture i broja ministarstava u novoj Vladi stavovi političkih subjekata bili podijeljeni.

- Dio političkih subjekata smatra da je veći broj resora neophodan za efikasnije sprovođenje ciljeva Vlade, dok drugi smatraju da preglomazna struktura ne proizilazi iz programskih potreba već predstavlja političko zadovoljenje činilaca buduće Vlade. Evidentno je da i dalje postoje isključivosti između različitih političkih partija, kada je u pitanju mogućnost koalicione saradnje u kontekstu formiranja Vlade, s tim što ohrabruje iskazana spremnost da se razgovara o temama koje su vitalno značajne za Crnu Goru. U vezi sa preferiranim modelom i strukturom 44. Vlade, svi učesnici razgovora složili su se da je Crnoj Gori potrebna politička i stabilna Vlada. Dio političkih subjekata smatra da je upravo podrška budućoj Vladi od minimum 49 poslanika garant ubrzanog izbora najviših pravosudnih funkcija u Parlamentu, što bi doprinijelo institucionalnoj deblokadi i ubrzanju evropskog puta zemlje, dok drugi pak smatraju da su u pitanju dva odvojena procesa i da parlamentarni dijalog za pravosudna imenovanja ne treba da opterećuje proces formiranja Vlade- rekao je predsjednik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:45