Trg na Njegušima u završnoj fazi radova (arhiva) / foto: Prijestonica Cetinje
02/09/2024 u 13:34 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dio prodavaca na Njegušima nezadovoljan novim kućicama: Ovo je hajdučija Prijestonice

Na Njegušima od skoro na preuređenom trgu postavljeni su tipski štandovi za prodaju domaćih proizvoda, suvenira i rukotvorina. Međutim, pojedini prodavci koji su do postavljanja novih, na svojim štandovima prodavali turistima svoje proizvode nezadovoljni su postupanjem nadležnih za koje kažu da je "prava hajdučija".

- To što su nam uradili iz Prijestonice je pravo nasilje. Oni su angažovali firmu iz Danilovgrada kako bi uklonili naše štandove i prisili nas da uzmemo ove koje su oni napravili i postavili na trg koji nije ni uređen do kraja. Oni bi nam sve polomili, našu muku koju smo mi stvarali i plaćali - kaže jedan od dugogodišnjih vlasnika štandova.

Oni su, kako su nam rekli, sami noć prije zakazanog uklanjanja (srijeda, 28. avgust) uklonili štandove kako mehanizacija ne bi uništila ono što su oni pravili i od čega su zarađivali za život.

image

Nekadašnji štandovi na Njegušima

foto: privatna arhiva
image

Nekadašnji štandovi na Njegušima

foto: privatna arhiva
image

Nekadašnji štandovi na Njegušima

- FOTO: PRIVATNA ARHIVA

- Oni su došli sa bagerima, da nam sve ruše, a pojedinima je to jedini izvor primanja. Iz opštine nas sad maltene hajdučijom tjeraju da uzmemo u zakup štandove koji nam ni tipski ne odgovaraju, a, koliko smo mi u saznanju, čak je i taj trg urađen mimo svih propisa i urbanističkih planova - kaže jedan od sagovornika Dana.

Nezadovoljni prodavci takođe ističu da pojedini restorani na Njegušima prodaju iste proizvode kao oni, što smatraju nelojalnom konkurencijom i nekorektnim odnosom.

- A za to vrijeme Komunalna policija na nas ide bagerima i policijom - kaže jedan od zakupaca štandova.

image

Nova tipska kućica

foto: privatna arhiva

Oni smatraju da je predsjednik Prijestonice Cetinje "bio prisiljen" da ih ukloni upravo zbog pojedinih "kafedžija".

Tvrde da su, shodno ugovorima koje su sklapali sa Prijestonicom, plaćali sve po popisu.

S druge strane, iz Prijestonice Cetinje ističu da su u toku ljeta prethodne godine uspješno realizovali projekat izgradnje trga na Njegušima, kao značajnog kulturno-istorijskog nasljeđa ovog kraja.

- Izvedeni radovi podrazumijevali su izgradnju kompletne podzemne infrastrukture, rekonstrukciju trga, izgradnju parking prostora, postavljanje javne rasvjete i urbanog mobilijara, kao i hortikulturno uređenje ovog prostora. U okviru istog projekta, a u cilju stvaranja urednog i organizovanog prostora, postavljene su montažne kućice izložbeno-prodajnog karaktera koje zadovoljavaju sve tehničke i estetske standarde, kako bi se omogućilo lokalnom stanovništvu da plasiraju i prodaju tradicionalne proizvode - navode iz Prijestonice.

Kako su nam rekli, oni su raspisivali javni poziv za davanje u zakup kućica na Njegušima, a početna cijena mjesečne zakupnine, shodno skupštinskoj odluci, iznosi 50 eura za  kvadrat zemljišta, odnosno 200 eura za četiri kvadrata za potrebe privremenih pokretnih objekata – štandove, u skladu sa važećim Programom privremenih objekata za teritoriju Prijestonice Cetinje.

- Na prvi Javni poziv za davanje u zakup građevinskog zemljišta za pokretne objekte – štandove na Njegušima, koji je objavljen 7. marta 2024. godine, Komisija za sprovođenje postupka oglasila je 16 lokacija, a prijavilo se ukupno šest zainteresovanih ponuđača i sa njima su zaključeni Ugovori o zakupu - kažu iz Prijestonice.

Drugim Javnim pozivom, zbog interesovanja zakupaca, oglašeno je šest lokacija, a objavljen je 8. aprila.

- Prijavio se jedan ponuđač sa kojim je i zaključen Ugovor o zakupu. Nedavno je raspisan i treći Javni poziv, 27. avgusta, kojim su oglašene tri lokacije, a prijave je trebalo dostaviti zaključno sa 29. avgustom - navode iz Prijestonice.

Iz Opštine Cetinje su na kazali da su se duže od 15 godina izdavala odobrenja za korišćenje prostora vlasnicima štandova bez ikakvog reda, isključivo prema njihovim želja, te da je sada cilj Prijestonice uvođenje reda, podizanje kvaliteta usluga koje se nude posjetiocima ovog kraja, ali i omogućavanje jednakih uslova za sve.

- Na insistiranje zakupaca izvršene su određene prepravke na novim montažnim kućicama kako bi proizvodi bili što bolje predstavljeni, a uzimajući u obzir njihove želje i sugestije. Svi zahtjevi su im ispunjeni, a druga dva javna poziva su raspisana na insistiranje zainteresovanih lica. Prijestonica Cetinje je skratila i period zakupa sa šest mjeseci na tri mjeseca, u cilju smanjenja cijene troškova zakupa budućim zakupcima, čime smo nastojali olakšati poslovanje i dodatno podržati lokalne proizvođače - navode iz Prijestonice.

image

Pogled na nove štandove

foto: Prijestonica Cetinje

Kako nam je pojašnjeno, Program privremenih objekata na teritoriji Prijestonice Cetinje 2020-2024. usvojen je 2020. godine, a 2022. je izmijenjen i dopunjen. Izmjenom i dopunom Programa privremenih objekata na teritoriji Prijestonice Cetinje definisan je novi položaj štandova Trga na Njegušima, ali su urbanističko-tehničke uslove za privremene objekte vlasnici dobili na period do izgradnje trga, te im je ostala stara lokacija štandova na korišćenje. Međutim, kako je rekonstrukcija trga završena u toku prethodne godine, u skladu sa Programom privremenih objekata na teritoriji Prijestonice Cetinje 2020-2024. godine postavljeni su privremeni objekti na predviđenoj lokaciji.

image

Novi štandovi na Njegušima

foto: Prijestonica Cetinje

- Komunalna inspekcija je u više navrata preventivno upozoravala vlasnike štandova da ih uklone sa stare lokacije, kao i da podnesu prijavu sa pratećom dokumentacijom nadležnom organu kako bi mogli uzeti na korišćenje privremene objekte postavljene na novoj lokaciji na Trgu na Njegušima, shodno članu 117 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Međutim, kako vlasnici privremenih objekata nijesu postupili po nalogu komunalnih inspektora, odnosno nijesu uklonili štandove sa stare lokacije, niti podnijeli prijavu za korišćenje privremenih objekata na javnoj površini (novoj lokaciji Njeguškom trgu), njima su izdata Rješenja za otklanjanje nepravilnosti u primjerenom roku - saopštili su iz Prijestonice.

image

Novi štandovi na Njegušima

foto: Prijestonica Cetinje

Prilikom obilaska terena, Komunalna inspekcija je uočila nepravilnosti koje nijesu iz njene nadležnosti i, shodno članu 62 ZUP-a, proslijedila nadležnim organima, odnosno Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, koja je već vršila inspekcijski nadzor i preduzela odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti, kao i Tržišnoj inspekciji.

image

Novi štandovi na Njegušima

foto: Prijestonica Cetinje

Kako su istakli, s obzirom na to da vlasnici predmetnih štandova nijesu dobrovoljno postupili po nalogu komunalnih inspektora, odnosno nijesu uklonili nepravilnosti u primjerenom roku, Komunalna inspekcija je istima izdala Rješenja o administrativnom izvršenju rješenja koje se sprovodi uz angažovanje d.o.o. “Zaštita prostora Crne Gore” iz Danilovgrada.

- Administrativno izvršenje rješenja koje je izdala Komunalna inspekcija Prijestonice Cetinje zakazano je za 28.8.2024. godine u 9:30 časova u prisustvu izvršne službe d.o.o. “Zaštita prostora Crne Gore” iz Danilovgrada. Tom prilikom, na licu mjesta je konstatovano da su vlasnici privremenih objekata prethodno sami uklonili nepravilnosti, te nije bilo potrebno za sprovođenjem izvršenja Rješanja od strane navedene službe - kazali su iz Prijestonice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 15:31