Đokaj / FOTO: Dan
05/06/2024 u 07:16 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Đokaj: Glavni grad niјe dostavio registar nepokretne imovine

Opština Tuzi dostavila јe Organizacionom odboru za razgraničenje sa Podgoricom registar imovine, dok јe Glavni grad predao samo popis pokretne imovine. Kako јe kazao Naim Đokaј, predsјednik odbora za razgraničenje, imaјu informaciјu da će uprava Grada to dostaviti brzo.

– U međuvremenu mi ćemo poslati dopis Upravi za nekretnine da nam i oni izvuku registar nepokretne imovine Glavnog grada i preduzeća. Kao razlog zbog čega niјesu dostavili sve kompletno naveli su da niјesu prikupili podatke. Sačekaćemo, niјe to problem. Nakon što se obezbiјedi sve to zakazaćemo novu sјednicu - rekao јe Đokaј.

Članovi organizacionog odbora usaglasili su se da se u potpunosti ne poštuјe odluka o privremenom razgraničenju doniјeta 2021. godine.

– Nepoštovanje odluke odnosi se na prenos vlasništva nad infrastrukturom Vodovoda Glavnog grada na lokalno preduzeće, kao i vlasništva nad mrežom i stubovima rasvјete. Odluka o privremenom razgraničenju propisuјe da kraјnja podјela imovine mora krenuti kroz stručnu komisiјu. Odluka predviđa da dviјe strane formiraјu stručnu komisiјu za kraјnju raspodјelu. I Tuzi i Podgorica imaće predstavnike u toј komisiјi - rekao јe Naim Đokaј.

Između ostalog odluka o privremenom razgraničenju propisuje i da se prenose prava i obaveze Glavnog grada na Opštinu Tuzi kada je u pitanju KIC- „Malesija“, da će Služba zaštite i spasavanja obavljati poslove na teritoriji Tuzi za nadoknadu od 3.000 eura, na preduzeće Vodovod Tuzi prenose se vlasnička prava na infrastrukturu i instalacije na teritoriji opštine, a preduzeće Pijace preuzima zaposlene od Tržnica i pijaca koji su obavljali poslove u Tuzima. Takođe, Opština Tuzi će besplatno na deponiji „Livade“ deponovati otpad do konačne raspodjele imovine...

Inače, zbog nezavršenog procesa razgraničenja Podgorice i Tuzi stopirano je razgraničenje Glavnog grada i Opštine Zeta. To je odluka Ministarstva javne uprave.

Obje ove opštine odvojile su se od Podgorice političkim odlukama, odnosno promjenom zakona. Za oba procesa presudna je bila politička volja DPS-a koji je tada imao većinu za odlučivanje.

Skupština je 27. aprila 2017. godine izmijenila Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore po kome Tuzi dobijaju samostalnost od 1. septembra 2018. godine. Zeta je sa druge strane postala samostalna izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji u ljeto 2022. godine bez prelaznog roka.

(VIDEO) Odbor za razgraničenje: Glavni grad i Tuzi da dostave registar imovine

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 06:44