Photo by Matt Hardy on Unsplash
06/08/2021 u 18:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Драма на мору: Таласи "заробили" туристе, шест особа спасено у више акција

Акција је била спроведена на ширем подручју улцињске, барске и будванске ривијере, те увале Траште

Данас поподне спасилачки тим Управе поморске сигурности и управљања лукама (УПСУЛ) спасио је двојицу Летонаца код острва Свети Никола код Будве.

Помоћник директора УПСУЛ за безбједност пловидбе Жарко Лукшић саопштио је порталу Feral.bar да су  оператери на Поморском оперативном центру (ПОЦ) Светозар Букелић и Филип Перуновић добили неколико позива за помоћ на мору, због чега су у акцију послати  два чамца.

-САР-1 са посадом Јасмин Коковић и Велид Матовић реаговали су на позив 112 ОКЦ да се два држављана Летоније са педалином налазе на неприступачној плажи иза острва Свети Никола код Будве, гдје су  због великих таласа и западног вјетра заробљени. Држављани Летоније су успјешно спашени и довезени до Марине Будва, а при повратку за Бар чамац је успио да спаси још три особе на кајацима код Буљарице, а које нису могле да се врате због таласа-казао је Лукшић.

Други чамац САР-5 са посадом Стеван Асовић, Никола Бошковић и Марко Чејовић упутио се на позив Сектора граничне полиције (СГП) Бар, да се на источном дијелу млађа особа изгубила са сумњом дављења у мору. Срећом, особа је пронађена жива и здрава, а посада је наставила да до Чања упозорава купаче да приђу ближе обали-истакао је Лукшић.

Он је додао да су у протекла два дана тимови УПСУЛ заједно са Инспекцијом сигурности поморске пловидбе Бар и Котор, СГП – Регионални центар ''Југ'' и плажним спасиоцима Црвеног Крста Црне Горе упозоравали купаче и управитеље педалина и пловила да морају изаћи из мора због  угрожености усљед лоших временских услова и великих таласа.

Акција је била спроведена  на ширем подручју улцињске, барске и будванске ривијере, те увале Траште.

-Пуне руке посла ових дана због лоших временских прилика спасиоцима и оператерима на ПОЦ причињавале су напор, али, све је успјешно завршено. По ко зна који пут УПСУЛ упозорава туристе и грађане Црне Горе, да воде рачуна приликом изласка на море у чамцима или пливањем, јер у оваквим временским условима може доћи до нежељених посљедица-закључио је Лукшић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:11