Угинуле животиње у близини депоније Јагњило / -Б.Је.
03/10/2021 u 06:29 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Јагњилу угинула дивљач од отровних гасова са депоније

Извршни директор Еколошког друштва "Брезница" поручује да је неприхватљиво понашање инспекцијских служби које је контактирао претходних дана како би се утврдио узрок угинућа дивљих животиња

У непосредној близини депоније Јагњило активисти Еколошког друштва "Брезница" пронашли су угинуле дивље животиње, за које сумњају да су отроване метаном. Извршни директор ЕД "Брезница" Милорад Митровић каже да је неопходно утврдити да ли неки од гасова пробија испод огромних количина лапорца са којим је вршено затрпавање депоније. Он инсистира да се утврде разлози због којих су угинуле четири дивље свиње и једна лисица.

-Овдје очигледно постоји проблем а ја сумњам да се ради о пробијању неког отровног гаса - каже Митровић и појашњава да је у непосредној близини прије десет година затрпавање чврстог отпада вршено је лапорцем који је допреман из копова Рудника угља.

-Ми смо тада упозоравали надлежне општинске службе да то не раде, али нас они нису слушали - каже Митровић и поручује да је у последњих 20 година у Црној Гори узалудна свака прича еколога.

Он посебно поручује да је неприхватљиво понашање инспекцијских служби, које је контактирао претходних дана, како би се утврдио узрок угинућа дивљих животиња.

-Од мјештана из околних села дознали смо да је једном домаћину на овом мјесту угинула овца. Овдашњи мјештани, који још увијек јавно о томе не говоре, тврде да је ситуација јако критична када нема вјетра. Очигледно опасност постоји и за људе. Све ово треба испитати али то не могу да ураде активисти ЕД "Брезница" јер немају услова и могућности за то- истиче Митровић и наглашава да је очигледно на помолу нови еколошки инцидент на простору пљеваљске општине.

Остаје да се види да ли ће се потврдити да је узрок угинућа дивљачи везан за неки отровни гас или је у питању неки други разлог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 19:27