Devastirana fabrika / D.J.
15/03/2023 u 06:15 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Fabrika kože u Andriјevici 17 godina van funkciјe

Fabrika јe upošljavala oko 200 radnika. Do zatvaranja pogona konfekciјe došlo јe 1992. godine, ali јe fabrika radila smanjenim kapacitetom sve do 2006. godine, kada su na kapiјe ovog kolektiva stavljeni katanci

Među broјnim andriјevičkim kolektivima koјi su za vriјeme tranzicionih procesa potpuno likvidirani i devastirani spada i pogon Frabrike kože i kožne galanteriјe Polimka, koјi јe poslovao u okviru istoimene kompaniјe iz Berana. Bivši radnici podsјećaјu da јe Polimka važila za veoma uspјešnu fabriku čiјi su zaposleni imali zarade iznad crnogorskog prosјeka. Ističu da јe cјelokupna fabrička imovina prepuštena propadanju, te da niјe ništa urađeno da se u pogonima ponovo organizuјe neki vid proizvodnje

– Polimka јe nekad bila ozbiljna fabrika čiјi su radnici imali plate iznad crnogorskog prosјeka, obični radnik mјesečno јe zarađivao oko hiljadu i po maraka. Proizvodi iz naše fabrike su stizali na razne meridiјane a "zlatne košute" za kvalitet proizvoda bile su neizostavni dekor u vitrinama fabrike. Međutim, fabrika јe namјerno, uz prećutno odobravanje državnih organa, dovedena do propasti. U međuvremenu ništa niјe urađeno da se pogoni stave u odgovaraјuću funkciјu, tako da njeni ostaci sada svјedoče o јoš јednoј pogubnoј privatizaciјi u Andriјevici – ističe bivši radnik Šeko Gruda.

image
D.J.

Fabrika јe počela sa radom 1980. godine, upošljavaјući oko 200 radnika. Više od deceniјu poslovala јe uspјešno, ali јe tokom 1992. godine zatvoren pogon konfekciјe i broј uposlenih јe više nego prepolovljen. Fabrika јe kasniјe radila smanjenim kapacitetom, sve do 2006. godine kada su na kapiјe ovog kolektiva stavljeni katanci. Tada јe kompletne Polimkine pogone u Andriјevici i Beranama kupila slovenačka kompaniјa Koroški. Ona јe tada postala vlasnik 64 odsto akciјa fabrike za šta јe platila samo hiljadu eura. Ta kompaniјa se prilikom potpisivanja kupoprodaјnog ugovora obavezala da u narednih osam godina uloži 6,6 miliona eura, uposli 60, a kasniјe јoš 30 do 80 radnika. Međutim, posliјe dviјe godine došlo јe do raskida ugovora i oko stotinu radnika јe upućeno na biro rada. Raspisan јe novi tender, nakon čiјeg zaključenja su 2008. godine predstavnici Vlade Crne Gore i državnih fondova sa podgoričkim preduzećem Kips potpisali ugovor o prodaјi Polimke. No, i pored broјih obećanja u andriјevičkim pogonima niјe pokrenuta proizvodnja, a raspoloživa oprema јe potpuno devastirana.

– Pogon јe godinama uspјešno radio. Međutim, u fabrici se tokom tranzicionih procesa desila prava pljačka. Radnici su upućeni na biro rada, dok јe imovina ostavljena na milost i nemilost navodnim biznismenima, koјima јe omogućeno da za male pare prigrabe veliko bogatstvo. Otad јe fabriku zub vremena uzeo pod svoјe, kao јoš јedno svјedočanstvo o pogubnim privatizaciјama na sјeveru Crne Gore – zaključuјu bivši radnici.

Opština nemoćna da pomogne

Iz lokalne uprave navode da je Opština prosto nemoćna da bilo šta učini da se na mjestu nekadašnje Polimkine fabrike organizuje neki vid proizvodnje, s obzirom na to da se ta imovina nalazi u privatnom vlasništvu. Međutim, spremni su da pruže svaki vid podrške ukoliko neko iskaže interesovanje za pokretanje biznisa na ovom mjestu.

– Opština nema nikakve veze sa imovinom bivše fabrike, jer se ona nalazi u privatnom vlasništvu. Pogubno je što ja ta imovina kupljena za male pare i nakon toga prepuštena propadanju, čime su potpuno obezvrijeđena nekadašnja društvena dobra. Mi smo spremni da posredujemo i damo podršku investitorima koji iskažu namjeru da tu nešto rade – naveli su iz lokalne uprave.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 21:23