/ - (FOTO: RTCG)
19/09/2023 u 10:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gazdić o samitu UNESCO-a: Durmitor na crvenoj listi, Kotor gubi status

Gazdić je kazao da Crna Gora ne smije da dozvoli da se UNESCO odrekne Durmitora, a da je trenutna situacija alarmantna

Sljedeći samit UNESCO -a u Rijadu će biti težak za Crnu Goru, naša su saznanja da će Durmitor biti stavljen na crvenu listu, a da će i Kotor izgubiti svoje zvanje i to je poraz naše države, poručio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. Ovo je kazao na konferenciji "Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive", javlja portal RTCG.

Jokić: Kotor neće izgubiti status, niti je ugrožen

Kazao je da Crna Gora ne smije da dozvoli da se UNESCO odrekne Durmitora,a da je trenutna situacija alarmantna.

-Umjesto da UNESKO na svoju listu dodaje područja naše države mi smo došli u veoma težak položaj, treba da se borimo i spasavamo zvanja koja imamo- kazao je Gazdić.

Kaže i da je porazno što nam vojska i policija brane prirodu.

-Brane je od nas samih. Rijeke i jezera su nam puna smeća eksploatacija šljunka je ogromna. Ipak uradili smo i nešto dobro: imamo zaštićena morska područja, urađene su revizije zastićenih područja... Očistili smo neke od najpoasnijih ekoloških crnih tačaka a eko volonteri su se uspjeli izboriti sa ilegalnom eksploatacijom šljunka. Ušli smo u rat protiv šumske mafije ali je potrebno samo da struka bude u zaštiti prirode a ne kapitala i investitora-istakao je Gazdić.

Kazao je da naredna četiri dana organizuju naučni skup u Plavu i Gusinju jer je taj dio naše države nepravedno zapostavljen.

Na tom skupu, ističe Gazdić biće riječi o najvecim problemima sa kojima se država susrijece u pogledu očuvanja zivotne sredine.

Gazdić je istakao da je do sad samo rađeno na "gašenju ekološke ideje" koja je bila naša razvojna šansa.

-Umjesto da pratimo zdravu ideju ponavljali smo tudje greške. Najvaznija nasa grana a to je turizam je ugrozen zbog prirode koja je devastirana- kazao je Gazdić.

Konferencija je organizavana povodom jubileja 15 godina od osnivanje i rada EPA i 32 godina od proglasnja Crne Gore ekološkom državom.

Gazdić je kazao da je prošle sedmice održana sjednica Savjeta za borbu protv kropucije te da su govoril o borbi protiv sumske mafije.

-Naši eksperti svakodnevno su na terenu i moraju da zgaze svaku stopu naše teritorije i nevjerovatni su primjeri uništavanja šuma. To je tako na cijeloj teritoriji Crne Gore i situacija je strašna i to nas je motivislo da pokrenemo ovu priču. Istrajaćemo, kao što smo i za ilegalnu eksploataciju šljunka i to je priča koju je pokrenula nestabilnost i kriza- istakao je Gazdić.

Rekao je da policija jako dobro radi na terenu te da su se angažovali da saznaju ko siječe šume.

-Na terenu imamo oduzimanje opreme i kamiona, ali štetu je teško procijeniti- navodi Gazdić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 00:32