/ - FOTO: ZAJEDNICA OPšTINA
16/10/2023 u 15:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Generalni sekretar KLRVE u posjeti Crnoj Gori

Članovi delegacije su razgovarali o predstojećoj 45. sjednici KLRVE koja će se održati u Strazburu krajem oktobra,

Generalni sekretar Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope (KLRVE) Matju Mori, boravio je u Crnoj Gori 9-10 oktobra 2023. godine. Tokom boravka u Kotoru, susreo se sa predsjednikom opštine Kotor, Vladimirom Jokićem, i šefom delegacije Crne Gore u KLRVE, Petrom Smolovićem, predsjednikom opštine Bijelo Polje.

Članovi delegacije su razgovarali o predstojećoj 45. sjednici KLRVE koja će se održati u Strazburu krajem oktobra, kao i projektima i podršci koje će Kongres pružati lokalnim samoupravama od naredne godine.

- Mori se takođe susreo i sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore, Dušanom Raičevićem, predsjednikom Upravnog odbora i Mišelom Manojlović, generalnom sekretarkom Zajednice opština. Tom prilikom razgovarano je o stanju lokalne demokratije u Crnoj Gori, kao i nedavnoj posjeti Monitoring misije KLRVE  i pripremi preporuka o primjeni Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori. Predstavnici Zajednice su upoznali Morija sa zakonskim rješenjima u Crnoj Gori koja se u velikoj mjeri ne primjenjuju, a koja propisuju da su centralni organi obavezni da omoguće izjašnjavanje opština i asocijacije opština na nacrte svih zakona i planskih dokumenata kojima se uređuju njihova prava i obaveze. Uz to, propisana je i obaveza ministarstva koje priprema nacrt određenog zakona da sačini procjenu njegovog fiskalnog uticaja koja je sastavni dio materijala o kome odlučuju poslanici u skupštini- navodi se u saopštenju.

Takođe je propisano da se u fazi pripreme zakona predlože drugi izvori finansiranja opština u slučaju smanjenih primitaka ili izdataka. Izraženo je očekivanje da će se dio preporuka Kongresa osvrnuti i na ova pitanja, obzirom da nepoštovanje ovih zakonskih odredbi znači i neadekvatnu primjenu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Sastancima je prisustvovao i izvršni direktor Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) Kelmend Zajazi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:57