Постројење, постројење / -РТ Херцег Нови
25/07/2024 u 07:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Herceg Novi: Postrojenje i kolektor u funkciji naredne godine

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u ovim sparnim danima funkcioniše bez problema zahvaljujući naporima radnika, ugradnji nove opreme i kompaniji "Dobre bakterije", koja tretira SBR bazene, piše portal RT Herceg Novi.

Portal navodi i da je juče u prostorijama postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama sa sekretarom za komunalne djelatnosti Vasilijem Seferovićem, održan sastanak predstavnika Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture i DOO Vodovod i kanalizacija Herceg Novi.

– Mi permanentno vodimo sastanke, sa Društvom za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture koji gazduje postrojenjem i predstavnicima novskog Vodovoda i kanalizacije, čiji radnici obavljaju operativni dio na sistemu prečišćavanja otpadnih voda.

Ogromni propusti nadzora

U Društvu za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture ovih dana su završili tender za izbor izvođača za snimanje kolektora.

– Na osnovu snimanja kolektora dobićemo studiju izvodljivosti, raspisaćemo tender na osnovu koga ćemo moći da raspišemo tender za rekonstrukciju kolektora. Na taj način ćemo kompletirati sve ono što je bilo neophodno da se kolektor dovede u red, da se uradi tehnički prijem, dobije upotrebna dozvola i da se poklopi sa rekonstrukcijom postrojenja, sa tehničkim prijemom i upotrebnom dozvolom. Projekat postrojenja i kolektora nikad nisu bili završeni. Za sve to ne postoji dokumentacija, ogromni su propusti nadzora, koji je tada radio, ogromni propusti izvođača…Zato su nas sačekali i svi ovi problemi, svih ovih desetak godina, koji muče stanovnike Meljina i rivijere – podsjeća Zarić i očekuje da bi do ljeta naredne godine trebalo da ovi infrastrukturni objekti budu u punoj funkciji i tehnički primljeni.

Imamo mnogo bolju situaciju nego prošle godine zahvaljujući nadljudskim naporima radnika na postrojenju. Zahvalni smo im. Maksimalno se trudimo da ova sezona prođe bez problema – navodi Seferović.

Podsjeća da je angažovana kompanija "Dobre bakterije" koja tretira otpadne vode u SBR bazenima i da je ugrađena nova oprema, kako ne bi dolazilo do emisije neprijatnih mirisa sa postrojenja.

– Nabavili smo dobre bakterije i difuzore. Radi se i rekonstrukcija pjeskolova. Tretman se obavlja i na pumpnim stanicama. Sve radimo kako bismo bez problema završili turističku sezonu i dočekali rekonstrukciju postrojenja, za koju je država opredijelila oko pet miliona eura – kazao je Seferović.

U hercegnovskoj „Čistoći“ novo vozilo za prikupljanje otpada u uskim ulicama

Uprava za kapitalne projekte će na osnovu idejnog rješenja inženjera iz Beograda i Podgorice, raspisati tender za izvođača radova na postrojenju.

– Radi se na usaglašavanju idejnog rješenja i nadamo se da ćemo za desetak dana imati dokument, na osnovu kojeg će biti raspisan tender – kazao je Seferović.

Direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Milan Zarić, u Novskom jutru, za RTHN je kazao da su preduzeli mjere da preduprijede nevolje na postrojenju koje su se mogle dogoditi, s obzirom na to da postrojenje ne funkcioniše u punom pogonu.

– To je ono što nas je mučilo, znači funkcionisanje kolektora, neprijatni mirisi. Ublažene su neprijatne pojave. Konačnog rješenja ne može biti bez kompletne rekonstrukcije kolektora i postrojenja otpadnih voda. Uprava za kapitalne projekte trebalo je krajem maja da raspiše tender za rekonstrukciju postrojenja za otpadne vode. Došli smo skoro i do avgusta, ali nadamo se da će to biti uskoro. Trenutne promjene u Vladi ne bi trebalo da utiču na procese vezano za tender – objašnjava Zarić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 10:02