SMŠ IVAN GORAN KOVAČIĆ  / FOTO: NOVSKI PORTAL
31/08/2024 u 17:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Herceg Novi: Preko 1000 đaka u Srednjoj mješovitoj školi “Ivan Goran Kovačić”

Povratak u školske klupe od ponedjeljka 2.septembra biće i za preko 1000 učenika jedine srednje škole u Herceg Novom, Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić” na Savini.

Debeli brijeg najfrekventniji granični prelaz u Herceg Novom, vikendom registrovano i do 40.000 putnika

Lani je taj broj bio 930.  Ustanova će imati ove godine 39 odjeljnja, jedno više, odnosno 28 stručnih i 11 odjeljenja Gimnazije. Napravljen je dobar balans između stručnih škola i Gimnazije, odnosno potreba i mogućnosti, priča za Novski portal, direkltorica, Ljiljana Karanović.

- Zaključno sa avgustom upisali smo po 30 učenika  u sve stručne škole, trećeg i četvrtog stepena. Imali smo ukupno pet odljenje četvrtog stepena, tri odjeljenja trećeg, ukupno 240 učenika za stručne škole za novu školsku godinu.U Gimnaziju su upisana 72 učenika. Gimnazija ima 11 odjeljenja, prvi, drugi i četvrti razredi su sa po 3 odjeljenja,a treći razredi su sa po dva odjeljenja i sa 32 učenika.  U Ekonomskoj školi su 4 odjeljenja, u svakloj godini po jedno- kazala je ona.

Nikada više učenika “ispod crte” za škole četvrtog stepena

U prvi razred Srednje škole iz četiri hercegnovske osnovne škole dominantno, ali i iz drugih sredina, upisano je 312 učenika, međuitim, mnogi nisu mogli u željenu školu, jer nisu imali dovoljno bodova.

- Iz osnovnih škola je ove godine izašla velika generacija. Dobro smo procijenili i ponudili tri treća stepena, smjerove za vodoisnatlatere, frizere i prodavače. Upisali smo po 30 učenika za svaki smjer. Mnogo djece je iz osnovnih škola došlo bez mogućnosti i uslova da imaju minimalnih 48 bodova da bi se obrazovali za četvrti stepen. To su djeca sa našeg govornog područja. Nikada ih nije bilo više. S druge strane, jedan veliki procenat  je odličnih i vrlodobrih. Selekcijom smo tako dobili da nam u stručnim školama na spisku prvih deset učenika ima više bodova nego za Gimnaziju- navodi Karanović.

Napravljena su kvalitetna odjeljenja stručnih škola i dobro uvezivanje sa privredom. Posebno  škole za vodooinstalatere.

- To je muško zanimanje i djeca više ne odlaze u Tivat nego se ovdje školuju. Lani je sve krenulo stidljivo sa pet-šet učenika, a onda su nam došla i djeca iz Tivta. I na kraju prva generacija je imala 16 učenika, a njih se četvoro izdvojilo po kvalitetu. Školu za frizere uglavnom upisuju djevojčice, a za prodavace mješovito- kazala je direktorica.

Stranci više nisu “stranci”

Lani je u Srednju školu bilo više upisanih stranaca,  koji su došli direktno iz obrazovnog sistema Rusije i Ukrajine. Ove godine je, kako dodaje Karanović, takođe veliki broj Rusa i Ukrajinaca, ali oni su već bili u našem sistemu obrazovanja, završili u Herceg Novom dva-tri razreda osnovne škole:

- Oni znaju naš jezik i dolaze iz našeg sistema, ne mogu im gledati nacionalnost bilo da su u kojoj državi rođeni, Rusiji, Ukrajini, Turskoj, Srbiji, Makedoniji…  Samo su ove godine 4 učenika došla direktno iz obrazovnogh sistema Rusije i jedan iz Kine- navela je.

Dualno obrazovanje

U školi na Savini odavno sprovode  dualni sistem obrazovanja u stručnim školama za deficitarne kadrove. Organizator praktične nastave je dužan da ga ponudi svakom učeniku koji je upisao deficitarno zanimanje. Obično su ona trećeg stepena, jer nemaju prohodnost ka fakultetu, te odmah idu na tržište rada”, objašnjava Karanović.

- Postoje određeni uslovi u ponašanju, u znanju i interesovanju. Kad se dijete pošalje na praksu, ako poslodavac procijeni, a dijete pokaže volju i želju, uz saglasnost roditelja i škole, dijete ide na dualni sistem.To znači da  finansira Ministarstvo dvije godine njegov odlazak na praksu, a treće godine učenika preuzima i plaća poslodavac. To nisu zanemarljive cifre- istakla je Karanović.

Prostor, oprema, kadrovi, donacija Ministarstva vanjskih poslova

Škola ima dovoljno prostora i dobro je opremljena i pored toga što će ove godine imati preko 1000 učenika. Jer, obrazovni proces je dobro organizovan, navodi naša sagovornica.

- I dalje ćemo biti u režimu da nam druga smjena počinje od 11 sati. To radimo već treću godinu. Uspjeli smo kombinacijom rasporeda da napravimo najbolje. Djeca su produktivnija, završe školu ranije, prilagođen im je prevoz, praksa organizovana. Uspjeli smo ove godine da od jednog velikog kabineta od 80 kvadrata napravimo kabinet informatike i manju učionicu za rad u grupama za građevinsku školu- kazala je.

Poslije ljetnje pauze, istovremeno počinju obaveze i za kolektiv od 102 profesora i tehničko osoblje.

- Imamo Iidosta saradnika, ljekara, medicinskih sestara, arhiteklata, građevibnskih inženjera, jednog gastronoma…jedino za građevinsku školu imamo problem da nađemo arhitekltu, za sve drugo smo se snašli i za praktičnu nastavu. Dogovorili smo se sa privrednicima, ruikovodstvom Bolnice Meljine i Doma zdravlja - pojasnila je direktorica škole.

U ovoj školi imaju kabinete za hemiju, fiziku, biologiju, a uskoro će  imati I za nastavu računovodstva i statistike.

- Za 18.septembar je najavljena posjeta predstavnika Ministarstva vanjskih poslova, koji su nam obezbijedili donaciju 16 laptopova i jednog televizora za praktičnu nastavu iz računovodstva i statistike za učenike Ekonomske škole- naglasila je.

Međunarodna saradnja

U školi se sve više angažuju u razvijanju međunarodne saradnje sa sličnim ustanovama radi zbližavanja, upoznavanja i širenja različitih kultura Nedavno je školu posjetilo 12 srednjoškolaca iz japanskog grada Šinšira. Posjeta Herceg Novom organizovana je u okviru organizacije Newcastel, a 28.septembra uslijediće uzvratna sedmodnevna posjeta.

- Najavljujem i da nas očekuje odlazak u Tursku i boravak u jednoj Gimnaziji u Istanbulu. Lani smo ostvarili saradnju sa turskom Ambasadom u Podgorici. Imali smo besplatan kurs za profesore i učenike turskog jezika u našoj školi, koji je trajao u aprilu, maju i do polovine juna. Kurs će biti nastavljen u septembru. Pošto smo ostvarili dobru saradnju sa Ambasadom Turske, povezali smo se sa jednom elitnom Gimnazijom iz Istanbula. Predlog je da oni dođu kod nas u februaru, a mi da uzvratimo posjetu u aprilu sljedeće godine. Najbitnije je da će učenici biti uključeni i da će upoznati  novu kulturu, navike, pravila… To je poseban vid prosvetiteljstva- smatra Karanović.

Maturska ekskurzija

Na početku i ove škoslke godine maturanti novske Srednje škole, njih oko 120, krenuće na omiljenu ekskurziju. Putovanje će trajati osam dana tokom kojih će posjetiti više gradova u Italiji, Austriji i Mađarskoj. Polazak je planiran 6. septembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 20:53