Herceg Novi / - FOTO: ŽANA BOJANIć
01/09/2024 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Herceg Novi: Restrikcije vode počinju noćas

Zbog izvođenja remontnih aktivnosti u hidrotehničkom tunelu Gorica – Plat od ponedeljka, 02. septembra do 08. septembra u noćnim časovima, trajaće obustava dotoka vode sa Bilećkog jezera preko Trebinja, cjevovodom do Plata i kroz Konavle do Filter stanice u Mojdežu.

Kako raspoložive količine vode u tom periodu, oko 220 litara u sekundi, neće biti dovoljne za kontinuirano snabdijevanje cijele opštine Herceg Novi, svih visinskih zona, neophodno je uvođenje restriktivnog režima. Objavljen  je raspored isporuke vode po zonama, gdje je predviđeno da potrošači većinom vodu dobijaju dva puta dnevno po dva časa, piše RTHN portal.

Tokom perioda obustave dotoka vode sa vodostana Plat potrošače će snabdijevati vodom  iz lokalnog izvorišta Opačica, koje raspolaže sa 120 litara u sekundi, određenim količinama  iz izvorišta Karasovići u Konavlima oko 40 litara  i sistema Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje sa dogovorenih oko 50 litara u sekundi.

Kako decenijama unazad,tako i ove godine grad će se suočiti sa restrikcijama, koje su posljedica prekida dotoka preko Plata u periodu  čišćenja i sanacije dovodnog tunela, kazao je za RTHN tehnički direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Herceg Novi, Goran Simović:

-Intenzivnim razgovorima sa kolegama iz Hrvatske i Republike Srpske ove godine smo  uspjeli da skratimo rok restriktivnog režima vodosnabdijevanja, koji je planiran 11 dana, skratili smo ga na sedam, što je za nas, veliki uspjeh. Restrikcije će početi, već u ponedeljak, 02. septembra u jedan čas nakon ponoći i trajaće do 08. septembra, u periodu obustave dotoka vode sa Bilećkog  jezera preko Trebinja, naveo je Simović.

U periodu obustave dotoka vode, Herceg Novi vodu će dobijati sa lokalnog izvorišta Opačica. Obezbijeđene su i određene količine vode iz Regionalnog vodovoda i sa lokalnog izvorišta Karasivići, u Konavlima. Simović napominje da će potrošačima na području opštine Herceg Novi, na raspolaganju biti od 220 do 240 litara u sekundi, što nije dovoljno za kontinuriano vodosnabdjevanje i zato je po zonama planiran raspored isporuke vode:

– Naselja od Sutorine do Savine imaće vodu od 07:00 do 09:00 i od 19:00 do 21:00 časova

– Naselja od Meljina do Bijele od 05:00 do 07:00 i od 17:00 do 19:00 časova.

– Naselja Podi, Čela i Topla III imaće vodu od 05:00 do 07:00 i od 17:00 do 19:00 časova.

– Naselja Bijela i Kamenari će imati kontinuirano vodosnabdijevanje  iz Regionalnog vodovoda uz mogućnost prekida u kasnim večernjim satima od 01:00 do 05:00 časova.

– Potrošači naselja  Ratiševina vodu će ima po tri časa, od 06:00 do 09:00 i od 18:00 do 21:00 čas.

– Ulica Sušćepanska, odnosno, potrošači koji su priključeni na potisni cijevovod rezervoara Stanišića dubrava će imati vodu u onom vremenskom periodu kada se vrši punjenje rezervoara.

– Naselje Žvinje će se snabdijevati cistijernom po potrebi kao i druga naselja koja iz tehničkih razloga ne mogu dobiti vodu.

Ukoliko se voda bude racionalno koristila, postoji mogućnost da se satnice vodosnabdijavanja produže, a ovo isključivo zavisi od samih potrošača:

– Mi smo u prethodom periodu, puno toga radili na poboljšanju vodovodne mreže. Apelujem na potrošače da ovaj restriktivni period, od dva sata ujutro i dva sata poslijepodne kada će dobijati vodu – može da se produži. Moguće je da potrošačima, ukoliko budu racionalno trošili vodu, na duži period od planiranog, isporučujemo  vodu. To prvenstveno zavisi od samih potrošača. Ukoliko budu racionalno trošili vodu, utoliko će i period isporuke vode biti duži. To zavisi i od rezervoara kojem potrošači gravitiraju, jer nije isto ako je objekat u gradu ili u višim zonama. Nadamo se da ćemo, kada su, pogotovo, u pitanju  hoteli i turistički objekti te rokove produžiti, očekuje Simović.

Herceg Novi oaza za turiste koji traže odmor, istorijske i kulturne zanimljivosti

Prvi put ove sezone će se u gradski sistem uključiti i voda sa Regionalnog vodovoda:

– Voda preko Regionalnog vodovoda sa izvorišta Bolje sestre će se zbog tehničkih  mogućnosti i određenih količina (dolaziće maksimalno 50 litara u sekundi) biti   samo za potrošače Kamenara i Bijele. Možda ćemo uspjeti i da dio Baošića, snabdijevamo tom vodom, što zavisi od potrošnje. Radimo na tome, a sve zavisi od potrošača, ukazuje Simović.

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje nije u mogućnosti da isporučuje veće količine vode ka Herceg Novom, jer snabdijeva ostale opštine Crnogorskog primorja, a njihovi kapaciteti su ograničeni zbog drastičnog pada izdašnosti izvorišta Bolje sestre, usljed nelegalne eksploatacije šljunka u koritu Morače.

– Regionalni vodovod već ima ugovorene obaveze i prema opštinama Kotor i Tivat, tako da te dvije opštine preuzimaju oko 320 litara u sekundi. Ako bi nama transportovali veće količine vode, onda bi morali njima da smanje dotok, objašnjava Simović.

Posebno su se obratili  vlasnicima bazena za plivanje, da u ovom periodu  ne obavljaju punjenje ili dopunjavanje svojih bazena vodom iz sistema, jer to stvara velike hidraulični udare, koji remete sistem i kada je normalno stanje.

U preduzeću Vodovod i kanalizacija će se truditi da u skladu sa mogućnostima obezbijede dodatne količine vode za veće hotele i turističke komplekse.

Podsjećaju, da vrijeme trajanja vodosnabdijevanja direktno zavisi od položaja potrošača u odnosu na pripadajuće rezervoare. Ukoliko dođe do bitnijih promjena u sistemu vodosnabdijevanja, potrošači će biti blagovremeno obaviješteni. Skreću pažnju potrošačima da prethodno restriktivnom režimu snabdijevanja, pregledaju svoje hidrofore i otklone eventualne nedostatke.

– Apel i molba svim potrošačima da maksimalno racionalno koriste vodu, kako bi je mogli isporučivati po rasporedu vodosnabdijevanja.

Kontakt telefoni za naručivanje cistijerne: 067/213-810.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 00:11