Centar za kulturu / -M.K.
07/10/2022 u 06:13 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hodža upozorila: Centar za kulturu deceniju neusklađen sa zakonom

Centar za kulturu nije transformisan iz JP u Javnu ustanovu, od 2012. godine nije upisan u Centralni registar privrednih subjekata, a zaposlen već pet mjeseci nisu primili zarade, ističe Adriana Hodža

Direktorka JP "Centar za kulturu" Adriana Hodža nakon mjesec dana od postavljenja na tu funkciju upozorila je na složenu finansijsku i pravnu situaciju sa kojom se to lokalno preduzeće suočava. Hodža tvrdi da Centar za kulturu nije transformisan, da je u teškoj finansijskoj situaciji i da radnici nisu primili zarade već pet mjeseci.

image

Adriana Hodza

-PRIVATNA ARIHIVA

– Osnovni problem je reorganizacija, odnosno transformacija Javnog preduzeća u Javnu ustanovu, kao što je predviđeno preporukom Vlade Crne Gore 2012. godine, koja do danas nije sprovedena pa time i dalje ostajemo jedina opština u Crnoj Gori koja ima Javno preduzeće za kulturu, što nije u skladu sa propisanim institucionalnim standardima u kulturi. Između ostalog, Odluka o osnivanju Javnog preduzeća je iz 1992.godine a Statut je iz 1994. godine. Ministarstvo kulture Crne Gore je 2014. godine pripremilo Izvještaj o implementaciji Zakona o kulturi na opštinskom nivou u kome se za JP "Centar za kulturu" – Ulcinj, pored mnogih drugih primjedbi i nedostataka, navodi da je "očigledno je da postoji potpuna neusklađenost navedenih akata sa Zakonom o kulturi, što ukazuje i na to da su i sve ostale aktivnosti koje proizilaze iz njihove primjene neusklađene sa Zakonom".Centar za kulturu i dan danas je u istoj situaciji, sa istom Odlukom o osnivanju, istim Statutom, neusklađenost Statuta sa Zakonom o kulturi i bez reorganizacije - tvrdi Hodža.

Prema njenim riječima dodatni problem je problem upisa u Centralni registar privrednih subjekata.

– Centar za kulturu poslednji put je registrovan 2012. godine, a od te godine pa do danas su imenovana tri direktora i šest upravnih odbora koji su pritom neregistrovani i nepostojeći. Nastala situacija koja je stvarana godinama, možda zbog nepažnje i nesavjesnog rada, otežava današnju situaciju Centra, jer su radnici već pet mjeseci bez plate, navodi Hodža.

Godinama neplaćeni doprinosi trenutno najveći dug

- Centru za kulturu nedostaje kadar za obavljanje administrativnih, ekonomskih i pravnih poslova, tehnički uslovi za rad, osnovna sredstva za rad a infrastruktura na pojedinim mjestima ugrožava živote radnika. JP "Centar za kulturu" je u sudskim postupcima sa penzionisanim radnicima zbog godinama neuplaćenih doprinosa, sa nekim radnicima zbog neiskorišćenih godišnjih odmora, sa članovima prethodnih upravnih odbora (takođe neplaćeni) koji se, izgleda, nijesu dovoljno posvetili rješavanju problema Centra, te su sada posvećeni dodavanju istih. Godinama neplaćeni doprinosi radnika su trenutno najveća dugovanja a duguje se i Elektrodistribuciji, DOO "Vodovod i kanalizacija", DOO "Komunalne djelatnosti"...- navodi Adriana Hodža.

Ocijenjuje da je više nego jasno da je veoma teško izaći iz te situacije.

– Koraci koji slijede bi bili: rad u skladu sa zakonom, reorganizacija Centra, usvajanje pravnih akata u skladu sa Zakonima o kulturi, sastavljanje realnijeg finansijskog plana, angažovanje profesionalaca i formiranje adekvatne uprave,njegovanje i promocija autohtono-zavičajne kulture, očuvanje sa posebnom pažnjom i digitalizacija kulturnog nasleđa i fonda bibliotekarstva, te poboljšanje infrastrukture u zgradi Centra - poručila je Hodža.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:21