Iković
09/08/2023 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iković: Sud zvanično privremeno zabranio izgradnju poslovne zgrade uz gradski Trg

Osnovni Sud je naložio Upravi za katastar da izvrši upis zabrane otuđenja i opterećenja za date parcele koje su prvobitno prodate, a nakon toga urbanizovane od strane tadašnjeg rukovodstva Opštine Danilovgrad

Osnovni Sud u Podgorici je na zahtjev tužioca izdao privremenu mjeru zabrane izvođenja građevinskih radova uz glavni gradski Trg u Danilovgradu, saopštio je odbornik Preokreta Vuk Iković.

- Sud je takođe zabranio investitoru i Opštini Danilovgrad da raspolažu, otuđe i opterete parcele na kojima su započeta izgradnja poslovne zgrade u novembru 2022. godine. Ovo je uslijedilo nakon što je pokrenuta tužba protiv Opštine Danilovgrad i investitora zbog nezakonite prodaje Trga, a predmet je dostavljen i Višem državnom tužilaštvu od strane Zaštitnika imovinsko pravnih interesa države, naveo je on.

Pored toga, dodaje, Osnovni Sud je naložio Upravi za katastar da izvrši upis zabrane otuđenja i opterećenja za date parcele koje su prvobitno prodate, a nakon toga urbanizovane od strane tadašnjeg rukovodstva Opštine Danilovgrad.

- Dodatno smo insistirali i da Skupština Opštine formira komisju da bi građani znali ko im je i zašto prodao Trg i da bi konačno počeli da rješavamo probleme u našem dvorištu i time naprvaimo otklon od loših praksi. To bi bio primjer kako graditi grad i državu na način da svako odgovara za svoje greške i da svako živi od svog rada. Ipak novoj gradskoj upravi je lakše bilo da se zamjera građanima nego investitoru. Predstavnici parlamentarne većine su odlučili da idu linijom manjeg otpora i da se ne miješaju u svoj posao. Podsjećam javnost da je kontrolna funkcija parlamenta, i državnog i lokalnog, prema zakonu, Statutu i Poslovniku, jedna od najvažnijih funkcija svake, pa i Skupštine Opštine Danilovgrad. Svakome je poznato da ova skupštinska tijela ne mogu da vrše istražne i druge radnje pravosuđa ali mogu da se bore da otklanjaju štetne posljedice predhodne vlasti, naveo je Iković.

On ističe da slučaj gradskog Trga treba biti primjer kako napraviti otklon od loših praksi i kako funkcioneri treba da podnose odgovornost za štetu koju su učinjeli državi i građanima jer sve dok stara vlast ne bude odgovarala za svoje greške, nova vlast će biti gora od prethodne.

- Koliko god građani bili obeshrabrivani udruženo djelovanje u cilju opšteg dobra daje rezultate. Preokret će u skladu sa tim nastaviti svoje djelovanje, zaključuje Iković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:49