Депонија Мислов до / - фото: Ж:. Шапурић
09/02/2024 u 06:57 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Istraživanje Ekološkog pokreta "Ozon": Utvrditi odgovornost za deponiјu Mislov do

Skoro 96 odsto anketiranih smatra da je lokalna uprava odgovorna za nelegalno odlaganje komunalnog otpada na Mislovom dolu, 87,5 odsto smatra da odgovornost snosi i Komunalno preduzeće, a blizu 92 odsto njih prepoznaju i odgovornost Vlade i resornog ministarstva

Istraživanje Ekološkog pokreta (EP) "Ozon", sprovedeno u decembru prošle i u januaru ove godine, pokazalo јe da čak 91,67 odsto anketiranih građana/ki Nikšića smatra da je potrebno insistirati na odgovornosti za štete učinjene životnoj sredini i zdravlju ljudi zbog nekontrolisanog odlaganja otpada na neuređenom gradskom smetlištu Mislov do u trajanju od 20 godina. Skoro 96 odsto anketiranih smatra da je lokalna uprava odgovorna za nelegalno odlaganje komunalnog otpada na Mislovom dolu, 87,5 odsto smatra da odgovornost snosi i Komunalno preduzeće, a blizu 92 odsto njih prepoznaju i odgovornost Vlade i resornog ministarstva. Istraživanje je predstavljeno u dokumentu "Predlog politika za unapređenje odgovornosti za štetu u životnoj sredini prouzrokovanom nekontrolisanim odlaganjem otpada".

– Ono što јe možda i naјvažniјi segment anketnog istraživanja јeste prostor za koruptivne aktivnosti. Veliki broј anketiranih građana/ki, njih 79,2 odsto smatra da јe korupciјa јedan od uzročnika "žmurenja" na kršenje zakona od strane instituciјa sa lokalnog i državnog nivoa - navode iz EP Ozon i dodaјu da se po dobiјenim odgovorima prepoznaјe prostor za korupciјu u kontekstu zakupa lokaciјe, neadekvatnog zapošljavanja, prebacivanja nadležnosti i nepostoјanja političke volje. Naglašavaјu da se na "Mislovom dolu" sprovode pripremne aktivnsti za gašenje unutrašnjih požara, zašta јe Vlada izdvoјila 400.000 eura, ali da se time ne završavaјu radovi u cilju traјne sanaciјe tog prostora.

Konstatovano zagađenje zemljišta i tu se stalo

- Vodeći se ozbiljnošću problematike Ekološki pokret,Ozon‘ je 7. juna 2021. godine Agenciji za zaštitu životne sredine uputio Zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti za štetu u životnoj sredini na lokaciji Mislov do. Nakon terenskog mjerenja koje je uradio Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore dobili smo izvještaj u kom je konstatovano zagađenje zemljišta, ali nakon toga nije bilo nikakvih procesa kako bi se odgovorni sankcionisali - navode iz EP Ozon.

Iz EP Ozon ističu da utvrđivanje odgovornosti za štetu u životnoj sredini nastalu nelegalnim odlaganjem otpada predstavlja realnu potrebu u cilju zaustavljanja negativnih praksi lokalnih samouprava, privrednih subjekata, kao i fizičkih lica.

Dokument "Predlog politika za unapređenje odgovornosti za štetu u životnoj sredini prouzrokovanom nekontrolisanim odlaganjem otpada" sadrži analizu stanja, opcije politika, te kratkoročne, srednjoročne i dugoročne preporuke koje daju konkretne smjernice za unapređenje postojećeg stanja, što će biti predstavljeno nadležnim institucijama.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 23:31