Механизација ЈП „Локални путеви” на терену / -Б.Је.
14/05/2022 u 06:57 h
Božidar ЈelovacBožidar Јelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Јавна предузећа морају да плаћају порез: Обрачун ПДВ-а обавезан и на средства добијена од Општине

Многа предузећа не плаћају ПДВ на новац који добијају из локалног буџета за извршене услуге. У таквим околностима у Пљевљима се води предкривични поступак у случају предузећа „Локални путеви”

Јавна предузећа у Црној Гори, чији је оснивач локална управа, мораће плаћати порез на додатну вриједност на средства која добијају од општина. Предузећа која то нијесу радила у претходним годинама мораће платити ту обавезу држави иако су дугови нарасли и до милион еура. Такав став проистиче из мишљења које је дао Управи прихода и царина лично министар финансија Александар Дамјановић. Дамјановић се позвао на Закон о буџету и фискалној одговорности и нагласио да се "ПДВ мора плаћати и на средства која долазе из општинског буџета за извршене послове".

”ЈП чији је оснивач локална самоуправа, још 2014. године су пререгистрована у друштва са ограниченом одговорношћу, и од те године не могу да примају новац од Општине у виду субвенције

-На средства која су обезбијеђена у буџету јединице локалне самоуправе, трансферисано привредном друштву чији је оснивач јединица локалне самоуправе, а намјењена за финасирање комуналне дјелатности заједничке комуналне потрошње, од којих се врши набавка производа и услуга, односно пружају услуге јединици локалне самоуправе, подлијежу обавези плаћања ПДВ - навео је Дамјановић одговарајући на тражено мишљења Управе прихода и царина из марта ове године.

image

Одговор министра Дамјановића

-Б.Је.

Из Управе прихода и царина истичу да многа локална предузећа у Црној Гори плаћају поменуту обавезу, али постоје и она предузећа која то не раде последњих шест до седам година, односно од момента када су се пререгистровали из јавних предузећа у предузећа са ограниченом одговорношћу. Међу оним предузећима која досад нијесу плаћала поменуту обавезу, налазе се најчешће предузећа чије оснивач општинска управа а чија је намјена одржавање локалних путева. Међутим, и у тој области, једнако се не понашају сва предузећа. Наиме, подгоричко предузеће "Путеви", уредно плаћа ПДВ на новац који долази из локалног буџета за извршене послове. Са друге стране многа предузећа, већином на сјеверу, не плаћају ПДВ на новац који добијају из локалног буџета за извршене услуге. У таквим околностима у Пљевљима се води предкривични поступак у случају предузећа "Локални путеви". Поменуто предузеће последњих шест година није вршило плаћање поменутог пореза, већ је наставило праксу из времена када је било јавно предузеће и када није подлијегало овој обавези. Истрага је поведена у другој половини прошле године.

Држави дужни око 600.000 еура

Према доступним подацима из Извјештаја о раду, пљеваљски "Локални путеви" годишње Општини Пљевља испостављају фактуре за своје услуге у вриједности од 450.000 до пола милиона еура. Сада када министар Александар Дамјановић тврди да је неопходно да локална предузећа плаћају порез на додатну вриједност, на новац који прими од локалне управе, онда је сасвим јасно да је ово јавно предузеће, за шест година, држави дужно око 600.000 еура по овом основу. Ово предузеће се налази управо у изузетно тешкој финасијској ситуацији услед дугова које има по основу неплаћених пореза и доприноса. Управа прихода и царина је од овог предузећа у више наврата, током претходних година, дугове по основу пореза и доприноса наплаћивало принудном наплатом.

Директор Локалних путева Драган Јововић је за медије, након отварања предистраге, саопшти да предузеће нема никакву одговорност по овом питању. Он је казао да предузеће никада до сада није обрачунавало ПДВ на фактурама које испоставља локалној управи и да имају тумачење Министарства финансија из 2013. године, које им то потврђује. Јововић је тада доставио и поменуто мишљење гдје се наводи "да је одржавање и заштита локалних путева законски установљена обавеза, да се средства за те намјене обезбјеђују у буџету јединице локалне самоуправе, као да та средства имају карактер намјенске субвенције и иста не подлијежу обавези плаћања ПДВ-а од стране Јавног предузећа за одржавање и заштиту локалних путева". Међутим, када јавно предузеће из наведених средстава врши набавку производа и услуга за потребе за одржавање локалних путева, те набавке подлијежу обавези плаћања ПДВ-а.

Јавна предузећа чији је оснивач локална самоуправа, још 2014. године су пререгистрована у друштва са ограниченом одговорношћу, односно од те године локална предузећа не могу да примају новац од локалне управе у виду субвенција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

14. maj 2022 07:00