/ - Јоксимовић у студију ТВЦГ
08/11/2021 u 09:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Јоксимовић: Епидемија овог интезитета се не може обуздати само вакцинама

Он је упозорио да ковид није безопасна болест за њих, али јесте значајно мање опасна него код одраслих

Епидемилог Института за јавно здравље (ИЈЗ) Милко Јоксимовић саопштио је да је вакцинација дјеце против корона вируса веома битна, како бисмо, прије свега, заштитили управо њих, јавља rtcg.me.,TVCG.

Јоксимовић је у Јутарњем програму ТВЦГ саопштио да је број вакцинисане дјеце у Црној Гори скроман, те да је почетком протекле недјеље око 720 најмлађих примило прву дозу.

-Протекле недјеље забиљежено је нешто веће интересовање, па је додатно 100 дјеце узраста од 12 до 17 година примило своје прве дозе, што јесте охрабрујуће-рекао је Јоксимовић.

Он је подсјетио да код се код дјеце и тинејџера, у огромној већини случајева, биљеже благе клиничке слике.

-Ризици од теже форме ковида 19 су код дјеце значајно мањи него код одраслих особа. Али, кад имате масовно оболијевање дјеце и младих, у тим великим бројевима обољелих дешаваће се повремено тешке клиничке слике па нажалост и смртни исходи- рекао је Јоксимовић.

Он је упозорио да ковид није безопасна болест за њих, али јесте значајно мање опасна него код одраслих.

-Вакцинација свакако доноси више бенефита него ризика, али морам да кажем да односи користи вакцинације код одраслих је далеко већи него ли код дјеце- истакао је Јоксимовић.

Саговорник ТВЦГ каже да вакцина против ковида-19 примарно штити од смртних исхода, тешких форми болести и боравка на интензивној њези.

Јоксимовић је рекао да се епидемија оваквог интензитета не може обуздати само вакцинацијом и то морају сви да знају: "Кад имате овако велике бројеве новооткривених на дневном нивоу, ви не можете радити само вакцинацију".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 23:32