ž / FOTO: SHUTTERSTOCK
03/12/2021 u 05:55 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кадрови у Улцињу незаконито на функцијама: Изабрани на шест мјесеци, руководе годинама

Први човјек комуналне полиције Милазим Мустафа на функцији в.д. директора од 2018. године

Већина руководећег кадра у извршној власти локалне управе, односно у секретаријатима већ годинама не испуњава услове за обављање тих послова и упркос упозорењима надлежних државних органа настављен је њихов реизбор на челна мјеста.

Међу тим руководиоцима су: секретар Секретаријата за стамбене дјелатности Ардиан Зати који је в.д. од 31. јануара 2017.године, секретар Секретаријата за заштиту имовине Ахмет Аљоши кои је в.д.од 11. јануара 2019. године; секретар Секретаријата за привреду и економски развој Агрон Ибрахими који је в.д. од 11. јануара 2019.године и први човјек комуналне полиције Милазим Мустафа који је в.д. од 10. јула 2018. године.

На то је упозорила Државна ревизорска институција, у извјешатају који је објављен крајем септембра, а односи се на 2020. годину.

ДРИ, између осталог, констатује да и даље постоје неправилности приликом запошљавања, да запослени не испуњавају услове предвиђене законом и актом о систематизацији, а који се односе нарочито на посједовање доказа о потребном радном искуству на пословима руковођења, положеном стручном испиту за рад у државним органима, положеном стручном испиту за руковођење Службом и недовољне стручне квалификације.

Општина нема Кадровски план

Према налазу ДРИ у периоду од 2019. до 2021. године Општина је запослила четири лица, и то: једно лице по јавном конкурсу - секретара Скупштине (није тражена сагласност Владе за запошљавање), једно лице по интерном огласу – Самостални савјетник за послове привреде (није тражена сагласност Владе за запошљавање) и два лица по јавном огласу – Самостални савјетник за област културе образовања и Виши намјештеник-возач, за које постоји сагласност од Генералне директорице Директората за локалну самоуправу и привредна друштва у већинском власништву државе, под условом, да су радна мјеста предвиђена Kадровским планом у општини Улцињ, а у Општини не постоји Kадровски план.

Имајући у обзир чињеницу да за пријем у радни однос није дата сагласност Ужег кабинета и Владе Црне Горе, поменути допис није вјеродостојан.

Увидом у персонална досијеа запослених констатовано је да Општина и даље продужава мандат руководиоцима дужности, чак и по неколико пута, као и да именује за вршиоце дужности лица која не испуњавају услове за обављање тих послова, што није у складу са чланом 124 Закона о локалној самоуправи.

- Након истека мандата руководиоцима организационих јединица општине и њиховим помоћницима,Општина углавном није расписивала јавне конкурсе, већ су на наведеним позицијама претежно именовани вршиоци дужности и то на дужи временски период него што је то предвиђено законом. Општина треба да, у случају престанка мандата лицу које врши послове високог руководног кадра, одреди вршиоца дужности до именовања, односно постављања, а најдуже до шест мјесеци, и то само лице које испуњава услове прописане за радно мјесто високог руководног кадра за које се одређује, у складу са чланом 124 Закона о локалној самоуправи- наводи се у извјештају ДРИ.

У међувремену, нису поштоване препоруке ДРИ, настављено је по старој пракси, па је већини секретара продужен уговор.

Једино је, по налогу Управне инспекције са мјеста секретара Секретаријата за комуналне послове смијењен Газменд Калезић који није имао потребне стручне квалификације односно није имао потребних 240 ЕТЦ кредита.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:14