Maturanti Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole / Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola
23/02/2024 u 08:49 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Maturanti barske Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole aktivni na mnogim poljima: Dobrovoljno dali krv

Učenici Srednje ekonomsko–ugostiteljske škole tokom protekle sedmice učestvovali su u niz zanimljivih dešavanja

Maturanti Srednje ekonomsko-ugostiteljske školesu u ponedjeljak, 19, februara, učestvovali su u akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja je organizovana u saradnji sa Sportsko-rekreativnim centrom „Topolica“. 

Učenice završnih razreda Anja Pavlović i Teodora Gašić učestvovale su 21. februara u Budvi na takmičenju u besjedništvu za srednjoškolce sa područja Crne Gore koje je organizovano povodom obilježavanja Dana škole JU SMŠ”Danilo Kiš”.

U srijedu, u sklopu projekta „Dijalog i tolerancija“, koji realizuje NVO „Novi Horizonti“ iz Ulcinja u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, održana je i radionica na temu “Građanski aktivizam”. Pored učenika drugih razreda obrazovnog programa ekonomska/i tehničar/ka JU SEUŠ Bar radionici su prisustvovali i njihovi vršnjaci iz Ulcinja.

Povodom nedavnog obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde učenicima je elektronskim putem dostavljen odgovarajući edukativni sadržaj u vezi ove tematike, kao i anketa koja je sadržala šest pitanja.

– Na uzorku od 100 ispitanika, među kojima su bili učenici od prvog do četvrtog razreda, njih 61,2 odsto potvrdno je odgovorilo na pitanje da li su tokom dosadašnjeg obrazovanja bili upoznati sa pojmom socijalne pravde; 78 odsto anketiranih smatra da smo kao društvo nedovoljno humani i međusobno solidarni. Na pitanje da li kao društvo primjenjujemo princip jednakosti, 22 odsto ispitanih učenika nije imalo stav, dok je njih 39,4 odsto bilo mišljena da živimo u društvu jednakih šansi. Međutim, među maturantima postoji stoprocentualno saglasje da u Crnoj Gori nemamo svi jednake šanse! Svaki peti od anketiranih učenika zna za slučajeve u kojima je određenim osobama izostala zaslužena nagrada ili odgovarajuća novčana naknada za obavljeni posao, dok 85 odsto ispitanih tvrdi da u njihovom okruženju ne postoje osobe koje se i pored stalnog zaposlenja nalaze u stanju socijalne ugroženosti. Raduje okolnost da među anketiranima postoji nepodijeljeno mišljenje da mladi svojim građanskim aktivizmom mogu poboljšati stanje socijalne pravde u društvu – zaključio je koordinator aktivnosti prof. Neđeljko Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:33