Највише помоћи долази од Црвеног Крста Црне Горе / -В.Ра.
13/01/2023 u 06:22 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mjesečno pomoć traži oko 600 porodica iz Rožaja

Pomoć traže različite kategorije stanovništva od samohranih roditelja, do onih sa minimalnim primanjima, pa do zasposlenih koji ogroman dio svojih zarada daju na otplatu kredita, ističe Džemil Ademagić sekretar Crvenog krsta Rožaje

Iz Opštinske organizacije Crvenog krsta u Rožajama naglašavaјu da su tokom prošle godine imali povećan broј zahtјeva za pomoć, te da su podijelila ukupno 1.238 paketa pomoći sa osnovnim životnim namirnicama. Pripadnicima romske i egipćanske (RE) populacije uručili su 13 paketa, osobama starijim od 65 godina pomogli su sa 478 paketa, dok su ostatak pomoći raspodiјeli porodicama koje su lošiјeg imovnog stanja. Prema riječima Džemila Ademagića, sekretara rožaјske organizaciјe Crvenog krsta pomoć koјu distribuiraјu ugroženima uglavnom dobiјaјu od Crvenog krsta Crne Gore.

– Osim domicilnom stanivništvu pomoć dijelimo i migrantima kojih u poslednje vrijeme ima sve više, a koji se kod nas ne zadržavaju već našu opštinu prođu na proputovanju za zemlje Zapadne Evrope. Migrantima isključivo dijelimo hranu, higijenska sredstva i pakete prve pomoći. Kada je riječ o pomoći sa lokalnog nivoa, u prošloj godini smo dobili vrlo malo pomoći ali se nadamo da će u ovoj godini biti izdvojeno mnogo više sredstava za našu organizaciju. Krajem prošle godine smo imali podršku od dijaspore i od te pomoći uspjeli smo da obradujemo tridesetak mališana sa posebnim potrebama kao četrdesetak naјmlađih iz najsiromašnijih porodica – kaže Ademagić za "Dan".

On naglašava da su tokom prošle godine na spisku imali između 500 i 600 porodica koje su skoro svakog mјeseca tražile da im se na neki način pomogne.

–Na mjesečnom nivou imali smo konstantan priliv novih porodica i to između četiri ili pet, koje su tražile pomoć. Radi se o različitim kategorijama stanovništva od onih najranjivijih, kao što su samohrani roditelji, do onih sa minimalnim primnjima, pa do zasposlenih koji ogroman dio svojih zarada daju na otplatu kreditnih zaduženja. Ne možemo reći da je socio-ekonomska situacija u opštini Rožaјe alarmantna, ali možemo konstatovati da je zabrinjavajuća s obzirom na broj porodica koje nam se obraćaju za pomoć povremeno ili svakodnevno – konstatuјe e Ademagić.

Organizovali edukativne radionice zza osnovce

Osim hrane i higijenskih sredstava, rožajska organizacija Crvenog krsta tokom prošle godine vršila je i raspodjelu odjevnih predmeta i školskog pribora.

– Naši predstavnici su prošle godine bili aktivni i na drugim poljima pa su tako održali prezentacije edukativnog karaktera za sve učenike osmog i deveto razreda na području opštine.Predavanja su se odnosila na preventivno djelovanje i predupređivanje bolesti zavisnosti - naglašava Džemil Ademagić.

On naglašava da јe Opštinska organizaciјa Crvenog krsta u decembru poršle godine, posredstvom Crvenog krsta Crne Gore, obezbijedila pomoć za stotinu porodica. Isto tako, naglašava Ademagić, tokom avgusta i septembra su kroz sabirne akcije prikupili namirnice koje su raspodijelili na 117 porodica. On dodaјe da su tokom minule godine, zahvaljujući donacijama Crvenog krsta Crne Gore, podijelili jednokratne novčane vaučere u dva navrata za ukupno 104 porodice u socijalnoj potrebi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 11:45