/ -FOTO: M. NOVOVIć
07/08/2022 u 07:56 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mještani Bistrice najavljuju blokadu puta ka Prijepolju: Ministar obećao, pa iznevjerio

Ibrahimović obećao Bistričanima da će on biti njihov glas u Vladi i da ona ne smije da iznevjeri očekivanja stanovnika ovog kraja

Кada je prije tačno 48 dana Bistrički kraj obišao potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, mještani su pomislili da će radovi započete rekonstrukcije puta Gubavač-Bistrica konačno krenuti i da će ljeto ovaj kraj, poznat po poljoprivrednim proizvođačima, dočekati u ljepšem ambijentu.

image
-FOTO: M. NOVOVIć

Ipak, ništa se uradilo nije, a od datih, velikih obećanja ostalo je samo mrtvo slovo na papiru. Bistričani su nezadovoljni i za četvrtak najavljuju novi protest i blokadu saobraćajnice Bijelo Polje – Prijepolje.

– Dogovorili smo se da u četvrtak, tačno u podne, blokiramo magistralni put Bijelo Polje-Granični prelaz Dobrakovo-Prijepolje. To je najfrekventniji granični prelaz, znamo da je u jeku turistička sezona, da ćemo stvoriti neprilike onima koji saobraćaju, ali mi više drugoga izbora nemamo. Nadamo se da će se nešto riješiti, jer mi sigurno nećemo odustati i naš radikalizam biće povećan– kaže Sakib Čindrak, predsjednik Mjesne zajednice Bistrica.

Sastanak u Podgorici iznenada otkazan

– Imali smo za petak zakazan sastanak u Podgorici, u Upravi javnih radova, koja je i investitor ovog kapitalnog projekta. Ponadali smo se da će nešto biti preduzeto. Ipak, nada je trajala kratko. Javljeno nam je da ne dolazimo i da je sastanak odložen, jer neko od predstavnika izvođača radova, kako nam je saopšteno, nije bio u mogućnosti da prisustvuje sastanku– kaže Sakib Čindrak i dodaje da sa predstavnicima MZ Bistrica u Podgoricu na sastanak treba da ide i Fahrudin Begović, direktor opštinske Direkcije za investicije.

Čindrak naglašava da je MZ Bistrica jedna od najvećih, a mnogi kažu, i najljepših na području bjelopoljske opštine.

– Ovaj kraj ima izdašne turističke i poljoprivredne resurse čiju valorizaciju u znatnoj mjeri otežava nedostatak kvalitetnog puta. Mještani su opravdano razočarani, jer njihove muke sa putem traju predugo. Zato smo se dogovorili za još jedan radikalan potez i protest, jer drugog načina očigledno nema – ističe Čindrak.

On ističe da je put prema Bistrici trebao biti završen krajem minule godine, umjesto toga radovi su stali, iz mještanima nepoznatih razloga. Podsjeća i da je tokom proljetošnje posjete ovom kraju, Ibrahimović, zajedno sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem, održao sastanak sa mještanima koji su nezadovoljni dinamikom radova blokirali saobraćajnicu.

Ibrahimović je tada okupljenima poručio da će insistirati da se problem što prije riješi, te da će on biti glas mještana u Vladi.

– Mislimo na vas, vi trebate nama, zato ne molite nikoga, tražite ono što je vaše. Ovaj put je bio dobra poruka 41. Vlade, da misli na vas i da želi da razvija ovaj kraj, 42. Vlada je kazala što je imala, a 43. ne smije da iznevjeri očekivanja stanovnika ovog kraja, te da se spotakne na Bistrici – poručio je Bistričanima krajem juna potpredsjednik Vlade.

– Na tom sastanku bilo je, istina mali broj, onih koji su jasno i glasno saopštili da ne očekuju da se nešto pokrene sa mrtve tačke, koji su, kada se gleda sa ove vremenske distance, bili potpuno u pravu – naglašava Čindrak i dodaje da se, nažalost, ništa pozitivno ne dešava, kad je u pitanju nastavak rekonstrukcije ovog putnog pravca.

Mještanin Vojo Šćekić, iz sela Presečnik, koji je na zboru mještana Ibrahimoviću i Smoloviću re

image
-FOTO: M. NOVOVIć
kao da su ih pretvorili u građane drugog reda i da im ne vjeruje, kaže da se i na njihovom primjeru potvrdila narodna poslovica: „obećanje – ludom radovanje“.

– Ibrahimović je obećao da će biti glas mještana u Vladi, da misli na nas, da mi trebamo njima i da ne treba da molimo nikoga, da samo tražimo ono što je naše. Кazao je i da Vlada ne smije da iznevjeri očekivanja stanovnika ovog kraja, i da se spotakne na Bistrici. I izuzev nas nekolicine skeptika, Bistričani mu povjerovaše! Ali, evo mjesec i po od toga dana, mi se i dalje gušimo u prašini. Više nego prije, jer je frekvencija saobrćaja povećana. A Vlada, ne da se samo spotakla o Bistricu, već je potpuno poklekla – konstatuje Šćekić i dodaje da Bistričani iz kuća izaći ne mogu, u vrtu ništa posaditi ne smiju, u dvorište sjesti ne mogu, bolest mnoge od prašine pritisla, neke kuće ispucale, a bez puta ni poljoprivredni proizvodi se prodati ne mogu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:42