Blokada u Dobrinju / foto: M.N.
20/09/2024 u 07:07 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mještani Dobrinje blokirali put kamionima Komunalnog

Mještani sela Dobrinje juče ujutro su od 9 do 11 časova blokirali put radnicima preduzeća Komunalno Lim, u znak protesta zbog opremanja azila za pse u ovom mjestu.

Mještani su se okupili nakon saznanja da radnici Komunalnog dopremaju kaveze u mjesto Barice, kako je kazao mještanin Nenad Konatar, ne dozvoljavajući im da se vrate u grad. Inače, nekoliko metalnih kaveza istovareno je pored azila za pse, a dijelu nekadašnje farme krava, vlasništvo kompanije Franca. O tome da mještani ne dozvoljavaju kamionima da prođu, obaviještena je policija, koja je stigla ne mjesto događaja, a nakon blokade i razgovora mještani su se sklonili, uz obećanje da će opet biti na istom mjestu kad kamioni krenu put Barica.

– Ljudi u Opštini znaju da smo mi odlučni u namjeri da ne dozvolimo da se u našem selu izgradi azil za pse. U nekoliko navrata smo protestovali i poručili da ni po koju cijenu nećemo dati da nam pse praktično dovedu na imanja. Ono što smo i juče tražili, a nijesmo dobili jeste eventualni dokument koji Opština ima od strane Mjesne zajednice ili mještana da se ne protive izgradnji azila – kaže Konatar.

On dodaje da su iz Komunalnog Lim kazali da taj dokument nemaju, i da se azil postavlja na osnovu naloga koji su dobili od osnivača Opštine, odnosno predsjednika Petra Smolovića.

Grbović: Moramo završiti započeti posao

Prema riječima direktora Komunalnog preduzeća Lim Muradifa Grbovića, radnici su juče otišli da postave kaveze za pse, što su i uspjeli da urade, ali nakon toga nijesu mogli proći zbog blokade mještana.

On dodaje da su pozvali policiju nakon čega su zaposleni Komunalnog uspjeli da se vrate u grad.

– Pozvali smo policiju i uspjeli smo da prođemo, međutim, očekujemo da ćemo opet naići na ovakvu reakciju mještana, te se nadamo da će organi reda riješiti ovaj problem. Mi moramo završiti započeti posao – kazao je Grbović.

– Direktor Komunalnog Lim Muradif Grbović kazao nam je to prilikom da oni samo rade svoj posao i kao opštinski servis izvršavaju naloge nadležnih. Nakon što su nam obećali da će sledeći put donijeti sve potrebne saglasnosti i dokumenta, mi smo se sklonili, a oni su nam kazali da do tada neće dolaziti – navodi Konatar

dodajući da su se mještanima koji se protive azilu pridružile i komšije iz Milova i Kanja.

– Mi mještani smo se dogovorili da ni po koju cijenu ne damo azil u Dobrinju, uz čvrsti dogovor da ako budemo na to prinuđeni, radikalizujemo protest i blokiramo magistralni put koji vodi prema Graničnom prelazu Dobrakovo i Prijepolju – kazao je Konatar.

Mještani Dobrinje ističu da su, pored njihovih, ugrožena i sela Gostun i Alomerske Bare, koja pripadaju Republici Srbiji.

Bijelo Polje: Sala stara 50 godina dobila novi krov

– Prihvatilište za pse planirano je na području gdje su brojna vodoizvorišta i poljoprivredno zemljište. Otvaranjem azila svima nama bila bi pričinjena nenadoknadiva šteta. Objekat je udaljen manje od 100 metara od administrativne i državne granice Crne Gore i Srbije i nema odobrenja Ministarstva odbrane i MUP-a države Srbije. Tu su u blizini i naše kuće – kazao je Konatar.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 07:08