Узак и залеђен коловоз и бројна клизишта / Д.Ј.
08/02/2022 u 06:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани поткомовских села на санацију пута чекају десет година

Средства за санацију пута који води ка Коњусима обезбијеђена су још прије деценију, али нико нам званично није објаснио зашто се са радовима тако дуго касни, каже Милета Ђерковић

Ко се год и ове зиме упутио према поткомовским селима могао је да се увјери да се пут Андријевица – Коњухе налази у заиста лошем стању и да представља праву опасност за учеснике у саобраћају. Становници села испод Комова истичу да је велики број клизишта условио да поред рјечних корита дође до сужавања коловозне траке и појаве огромних кратера, те да се због поледице на критичним дионицама крајње отежано саобраћа.

– Пут који од Андријевице води ка селима испод Комова најбоља је потврда колико надлежне институције воде рачуна о стварним интересима људи који живе на овом подручју. И поред учесталих захтјева мјештана, бројна оштећења на овом путу годинама нико и не покушава да санира. Ријека је на више мјеста поткопала труп пута који нико не покушава да доведе у ред. Та оштећења представљају праву опасност за учеснике у саобраћају, нарочито у зимском периоду када се коловоз заледи. На тако оштећеном путу било је мноштво саобраћајних удеса, од којих су неки имали трагичан исход. То је довољан сигнал да надлежни коначно реагују и крену са реконструкцијом пута – истиче предсједница Мјесне заједнице Коњухе Вера Ћирић.

У циљу санације новонасталих штета на сјеверу Црне Горе, Европска инвестициона банка одобрила је прије десет година Влади кредитно задужење од десет милона еура, од чега је три милиона еура предвиђено за поправку и реконструкцију страдале инфраструктуре у општини Андријевица. Међутим, како наводе мјештани, од тог новца једино је извршена поправка клизишта у мјесту Смољевице, док су сва друга оштећења на путу према Коњусима и Јошаници остала несанирана.

– Средства за санацију пута који води ка Коњусима обезбијеђена су још прије деценију, али нико нам званично није објаснио зашто се са радовима тако дуго касни. Захтијевамо да се рјешавању виталних проблема локалног становништва приступа много озбиљније – наводи мјештанин Милета Ђерковић.

Из локалне управе истичу да очекују помоћ државе када је у питању санација пута ка Коњусима.

– Санација овог пута захтијева знатна улагања, а ми немамо довољно средстава за то, стога очекујемо помоћ државе како бисмо ову саобраћајницу довели у ред – истичу из локалне управе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 04:23