Домаћинства у селу Кленак остала без водовода / -Ж.Ш.
10/05/2022 u 07:29 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани села Кленак пет година чекају воду

У Кленку користимо бистијерне, друге воде немамо осим оне што падне с неба. Ми смо једна МЗ и не знам ко нас дијели, воду треба сви да добијемо, огорчен је Голуб Баћовић

Пројекти градње водоводне мреже у удаљеним мјесним заједницама општине Никшић, које је прије неколико година покренула бивша локална власт, већ на самом почетку показали су мањкавости. Водоводе су свечано отварали и саопштавали како ће свако домаћинство добити воду, али је она потекла у веома малом броју кућа, о чему свједочи примјер Мјесне заједнице Петровићи. У тој МЗ садашња локална управа исправља грешке бивше, па се тренутно изводе радови на мрежи за петнаестак домаћинстава, док су мјештани села Кленак, које припада Петровићима, још на чекању. Мјештанин Голуб Баћовић каже да је водовод кроз село обећан прије пет година, а ни данас нема назнака да би радови могли напокон почети.

image

Голуб Баћовић показује базен за водовод на почетку села

-Ж.Ш.

– Од првог дана сам укључен у причу о градњи водовода у МЗ Петровићи. Тадашњи предсједник Општине Веселин Грбовић обећао је да ће сви у МЗ добити воду. Водовод јесте саграђен у мјесном центру, али воду није добила ни трећина домаћинстава. У Кленку више од 135 кућа нема воду, користимо бистијерне, друге воде немамо осим оне што падне с неба. Ми смо једна мјесна заједница и не знам ко нас дијели, воду треба сви да добијемо – огорчен је Баћовић који у селу живи са супругом и, како каже, држе нешто мало стоке, јер је без воде сваки рад узалудан. До почетка села мрежа је саграђена и у засеоку Глушчевина и базен са којег је воду добило седам домаћинстава. Баћовић истиче да инсистирају да се радови наставе, а до тада да се на раскрници према Петровићима постави хидрант.

– То би нам значило да током сушног периода не плаћамо цистерне са водом из Никшића. Недавно су долазили из градског Водовода и обећали су постављање хидранта, па видјећемо – каже Баћовић.

image

Жељко Цицмил

Б.Б.

Цицмил: Тражимо најбоље рјешење

Водовод у Петровићима званично је и свечано отворен 2018. године, а воду је добило 45 домаћинстава из мјесног центра. Из пројекта су изостављена оближња домаћинства Кнежевић, Манастир Косијерево, за које се тренутно изводе радови на мрежи, али и околна села и засеоци. Директор никшићког Водовода Жељко Цицмил каже да је недавно разговарао са представницима мјештана села Кленак и да траже најбоље рјешење да се проблем ријеши.

– Ситуација везана за МЗ Петровићи јако је тешка, јер и за постојеће прикључке нема довољног капацитета воде. Разговарао сам са појединим мјештанима Кленка и предочио им да интензивно радимо на рјешавању њиховог проблема. Вјерујем да ћемо са неким рјешењем изаћи убрзо – каже Цицмил за "Дан".

Миодраг Мијо Зечевић истиче да МЗ Петровићи гравитира према Билећком језеру чијих око 28 одсто површине припада Никшићу. Село није расељено као друга, куће су обновљене, граде се и викендице, све у нади да ће бити воде без чатрња.

– Сад причају да је урађен пројекат за водовод на Вилусима и да ће бити настављен са Петровића. Мјештани Кленка неће дозволити да вода из Петровића иде тамо, а да је ми који припадамо тој мјесној заједници немамо – поручује Зечевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:57