Лим опет загађен / -Приватна архива
10/03/2022 u 06:10 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мрежа НВО са сјевера упозорила на еколошки инцидент: Нафта се излила у ријеку Лим

Позивамо надлежне да хитно предузму све мјере из своје надлежности и репресивним мјерама према загађивачима заштите водоток Лима, јер очигледно да сви досадашњи апели и молбе нијесу уродили плодом, истиче се у саопштењу

Мрежа невладиних организација сјевера тврди да се на водотоку Лима у Бијелом Пољу догодио још један еколошки инцидент и позивају надлежне да хитно репресивним мјерама према загађивачима заштите ријеку. Како наводе у саопштењу, прије неколико дана је из пословне зграде предузећа "Пут- грос" у насељу Недакусе испуштено лож уље у систем канализације и даље у водоток Лима, чиме је изазван еколошки инцидент.

-По пријави коју смо добили од грађана, наши активисти су за дане викенда обишли терен и трасу канализационих цијеви и шахти који од зграде предузећа "Пут- грос" воде поред мљекаре и даље према Лиму и констатовали да се цијелим подручјем шири несносан смрад нафте, а да се на испусту канализационе цијеви налазе мрље нафтних деривата које се без икаквог третмана директно уливају у водоток, саопштено је из Мреже НВО сјевера.

У саопштењу које потписује еколошки активиста Милорад Митровић наводи се да је то само један у низу учесталих инцидената који изазивају привредни субјекти, а који нажалост имају погубан утицај на квалитет воде Лима.

-Према нашим сазнањима, данас су на лицу мјеста били инспектори који истражују на који начин је дошло до инцидента и како је могуће да је наводно лож уље доспјело у канализацију, а касније у водоток. Инспектори раде на утврђивању узрока и разлога за испуштање веће количине нафтних деривата у водоток Лима из зграде у којој се налази поменуто предузеће-поручују је из Мреже невладиних организација сјевера.

Рамовић: Узрок људски фактор, штета није велика

Един Рамовић, један од руководилаца у предузећу,,Пут- грос'', казао је да се десио проблем, али да је он мањих размјера и да је проузрокован људским фактором.

-Имамо неколико канцеларија које се грију на лож уље... Радник који ту ради је погријешио у пресипању и излило се можда 20-ак литара нафте. Нафта је стигла до атмосферских вода у близини, а онда је све кренуло својим током до ријеке Лим- рекао је Рамовић.

Додао је да је долазила инспекција и утврдила стање и да им је саопштено да нема еколошке штете већих размјера.

-Ми смо све брзо очистили, јуче су још једном долазили из предузећа,,Водовод'' и испрали систем. Ово се први пут дешава и, понављам, узрок је људски фактор. Срећом, била је мала количина нафте и није било последица по Лим, којег сви у Бијелом Пољу волимо-казао је Рамовић.

Вода Лима и његових притока је, како кажу, врло лошег квалитета јер се сва градска канализација и отпадне воде, и индустрије и других загађивача, испуштају у притоке или директно у Лим.

-Вода Лима као међународног водотока је изузетно лошег квалитета низводно од Андријевице, Берана, Бијелог Поља, гдје само у Беранама имају постројење за пречишћавање отпадних вода, али шта то вриједи кад се сва фекална и друга канализација из Бијелог Поља, без икаквог третмана и прераде, улива у Лим. Још нема назнака када ће и да ли ће Општина Бијело Поље започети градњу постројења за пречишћавање отпадних вода- наводе у саопштењу.

Из Мреже невладиних организација сјевера поручују да ће овакве појаве у наредном периоду представљати озбиљан проблем Црној Гори у процесу придруживања Европској унији и затварању поглавља 27.

-Позивамо надлежне да хитно предузму све мјере из своје надлежности и репресивним мјерама према загађивачима заштите водоток Лима, јер очигледно да сви досадашњи апели и молбе нијесу уродили плодом. Напротив досадашња блага казнена политика је довела до тога да се загађивачи и даље понашају врло комотно и осионо,истиче се у саопштењу Мреже невладиних организација сјевера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:45