Razgovarali o valorizaciji novskih tvrđava / Foto: Služba za informisanje OHN
21/03/2024 u 06:31 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mustur-Rojš: Ekonomski i kulturni razvoj Herceg Novog prioriteti

U prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi јuče јe boravio otpravnik poslova Ambasade Njemačke u Crnoj Gori Ralf Rojš koјi je sa potpredsjednikom Mirkom Musturom razgovarao o više tema značajnih za grad, a fokus je bio na ekonomskom i kulturnom razvoju Herceg Novog.

Sastanku su prisustvovali i ekonomski savjetnik u Ambasadi Njemačke Enis Čindrak, menadžer Opštine Herceg Novi Dušan Vukić i Mitar Kisjelica u ime Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju.
Rojš je iskazao interesovanje za projekat obnove tvrđave Španjola, za koji su hercegnovska lokalna samouprava i Ministarstvo kulture i medija prošle sedmice potpisali Memorandum o saradnji, kojim je predviđeno stvaranje kulturnog i kreativnog centra koji će obogatiti ne samo Herceg Novi, već čitavu Crnu Goru.

”Posebno je bilo riječi o valorizaciji Španjole i uređenju novskih tvrđava. Postigli smo visok nivo saglasnosti i zaista cijenimo njihovu želju da se u ovaj projekat uključe, kazao je potpredsjednik Opštine Mirko Mustur

Na sastanku je, kako navodi Novski portal, bilo riječi i o ekonomskoj slici grada u mjesecima izvan turističke sezone, obјavio јe Novski portal.
– Herceg Novi je poznata turistička destinacija za nas u Njemačkoj i svake godine ovdje dolazi na hiljade turista iz naše zemlje, a za mene kao njemačkog diplomatu ovo je bio prvi put da dolazim u Herceg Novi. Sa predstavnicima grada smo razgovarali o više tema, o ekonomskom i kulturnom razvoju grada, ali i o jednom lijepom suživotu raznih naroda u Herceg Novom. Takođe, jedna od tema je bila i EU integracija Crne Gore i koji bi značaj imala za ovaj grad – kazao je Rojš nakon sastanka.

Promocija na Skupštini kulturne rute Savjeta Evrope u Francuskoj

Predstavnici Turističke organizacije Herceg Novi od 15. do 18. marta učestvovali su na Generalnoj skupštini Kulturne rute Savjeta Evrope Via Habsburg. Domaćin je bio francuski grad Thann u regiji Alsace.
Osim Herceg Novog, koji je predstavljao Crnu Goru, Crne Gore, učestvovali su i predstavnici Austrije, Njemačke, Švajcarske i Mađarske, navodi Novski portal.
– Bila je to prilika da naš grad odškrine vrata za jedno novo emitivno tržište, i da se uspostave kontakti sa javnim institucijama iz oblasti turizma, medija, te filmskim producenima i privatnim sektorom zainteresovanim za stvaranje i promociju novog, drugačijeg, posjetiocima zanimljivog kulturnog proizvoda, koji tradicionalnu baštinu svakog člana ponaosob, afirmiše kroz jedinstvenu rutu koju povezuje habzburško nasljeđe širom Evrope – kazala je rukovoditeljka Sektora za EU, nacionalne i regionalne fondove Turističke organizacije Tonka Tomašević.

Istakla je da je posebno naglašena specifičnost Herceg Novog kao grada nosioca titule u ime Crne Gore, kako zbog geografskog položaja na ulazu u Bokokotorski zaliv, izvanrednih prirodnih ljepota, mogućnosti uživanja aktivnosti na otvorenom tokom skoro cijele godine, tako i zbog bogate kulturne i arhitektonske baštine.


Prema riječima potpredsjednika Mustura, otvorena komunikacija sa jednom od najznačajnijih zemalja Evropske unije je od posebne važnosti.
– Posebno je bilo riječi o valorizaciji Španjole i uređenju novskih tvrđava. Postigli smo visok nivo saglasnosti i zaista cijenimo njihovu želju da se u ovaj projekat uključe. Razgovarali smo i o drugim kulturnim vrijednostima našeg grada, privredi, te političkoj situaciji na lokalnom i državnom nivou – kazao je Mustur i dodao da bi u narednom periodu trebalo uložiti dodatni napor kako bi njemački turoperatori doveli više gostiju u Herceg Novi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:05