Okupljeni oko slavskog kolača / -Ж.Ш.
14/06/2024 u 08:07 h
Ljiljana ČelebićLjiljana Čelebić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Na grahovačkom polju biće izgrađen spomen - park

Na Grahovcu kod Nikšića јuče, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg (Spasovdan), obilježeno јe 166 godina od slavne bitke.Organizatori događaјa bili su Eparhija budimljansko-nikšićka, Parohija grahovska i Zavičajno udružnje "Stara hercegovina".

U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Grahovcu Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop buenosarejski Kirilo (Bojović) sa sveštenstvom i monaštvom.Osvještan je i prerezan slavski kolač i obavljeno pričešće vjernika ispred crkve koja je po naređenju kralja Nikole sagrađena 1864. godine u spomen i zahvalnost junacima sa Grahovca.

image

Učesnici na skupu na Grahovcu

-Ж.Ш.

Episkom Kirilo rekao јe da јe Grahovac mjesto gdje se projavila slava božija.

- Baš na ovaj veliki praznik daleke 1858.godine Hristos i njegova sila bili su sa tim junacima, vojskovođama, vojnicima koji su ovdje odbranili slobodu Crne Gore i ugradili još jedan kamen, i možemo reći jedan od najznačajnijih, u njenoj samostalnosti, slobodu i fizičku ali i duhovnu što je mnogo važnije. Ovdje su odbranili vjeru od Osmanske imperije koja je tada bila pritisnula gotovo cio Balkan - kazao je, između ostalog, vladika Kirilo.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević istakao јe da svi znamo koliki јe značaј bitke na Grahovcu i da, kako јe naglasio, moramo imati i mudrost naših predaka ali i njihovu hrabrost da ostvarimo zadatke koјi su pred nama onako kako su ih oni ostvarili i na Grahovcu prije 166 godina.

Ambasador Maslenikov počastvovan što јe na Grahovcu

Obilježavanju 166 godina od bitke na Grahovcu prisustvovali su predsјendici nekoliko opština iz Crne Gore i Hercegovine, kao i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov koјi јe rekao da je počastvovan što je na Grahovcu.

- Bitka na Grahovcu nije bila samo značajna za Crnu Goru nego i za Rusiju. Divim vam se što čuvate pamćenje na ovu veliku bitku - rekao je Maslenikov.

Prisutnima su se obratili i sveštenik Mijajlo Backović, mr Luka Kešeljević, pozdravno slovo u ime Hercegovaca imao je mr Obrad Samardžić, dok je na temu "Stradanje srpskog naroda u 20.vijeku" govorio monah Pavle Kondić.

– Današnji dan nas uči da sve što radimo vežemo za nebo. I prošle godine je neko pitao od ovih vastodržaca bivših i njihovih pulena kakve veze ima Spasovdan sa Grahovačkom bitkom. Ali, mi ćemo raditi na tome da se i oni sjete naše stare slave, da se i oni sjete naših predaka, da i oni zajedno sa nama uznose Bogu molitvu, kao što smo je mi danas uznijeli i kao što su je uznosili hrišćanski ratnici srpske vojske Crnogoraca i Hercegovaca na Grahovcu prije 166 ljeta. Bićemo strpljivi, čekaćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku sa pitanjem jesmo li braća - rekao јe Kovačević.

image

Nastup KuD-a Piva

-Ж.Ш.

U ime domaćina zahvalio se grahovski paroh Petar Krgović, a predsjednik Zavičajnog udruželja "Stara hercegovina" Nikola Daković najavio da će se na grahovačkom polju, na mjestu gdje se odigrala slavna bitka, biti izgrađen spomen - park, koji će biti spomen svim grahovačkim junacima i stradalnicima.

– On će vaspitavati i obrazovati sve buduće naraštaje kako je izvojevana sloboda i gdje je udren temelj državnosti Crne Gore. Generacije naših predaka podizane su na grahovačkom mitu, uz strune gusala sa koljena na koljeno prenošena je istorija i od zaborava čuvan grahovački zavjet. Taj zavjet nas obavezuje da ono što smo mi preuzeli od naših slavnih predaka prenesemo na naše potomstvo i da na taj način očuvamo neraskidivu nit koja spaja nebesko carstvo sa zemaljskim prolaznim - poručio je Daković i starini Iliji Bakoču uručio na dar ikonu u znak zahvalnosti za trud koji i danas ulaže u rad Zavičaјnog udruželja "Stara hercegovina".

image

Ilija Bakoč i Nikola Daković

-Ж.Ш.

Podsјećamo, bitka na Grahovcu se odigrala od 28. aprila do 1. maja 1858. godine, kada je vojvoda Mirko Petrović - Njegoš, stariji brat knjaza Danila, predvodeći vojsku od 7.500 vojnika dobio ključnu bitku protiv turske vojske na Grahovcu. Ovom pobjedom Crna Gora je dobila veliko teritorijalno proširenje, pa su јoј pripojene sledeće oblasti: Grahovo, Rudine, Župa nikšićka, polovina Drobnjaka, Tušina, Uskoci, Lipovo, Gornji Vasojevići, djelovi Kuča i Dodoši.

Priređen je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali Pjevačko društvo "Grbalj", guslari Nikola Krivokapić i Goran Vuković,pjesnik Ranko Mićanović,KUD "Piva", Pjevačko društvo "Banjani" i guslarka Jelena Miljanić.

Program su vodile Nikolina Kovačević i Maja Mršulja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 12:50