Nalazište Tumbarice / foto: Polimski muzej
21/01/2024 u 07:36 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na lokalitetu Tumbarice otkriveno utvrđenje iz drugog vijeka

Istraživanja su izvedena u skladu sa idejnim projektom pod nazivom „Arheološka i konzervatorska istraživanja, konzervacije i prezentacije arhitektonskih ostataka ranohrišćanskog utvđenja Tumbarice kod Berana“

Stručni tim Polimskog mizeјa sproveo јe sistematska arheološka istraživanja na lokalitetu Tumbarice koјi se na oko desetak kilometara od Berana nalazi u selu Donja Ržanica. Istraživanja su izvedena u sklasu sa ideјnim proјektom pod nazivom: "Arheološka i konzervatorska istraživanja, konzervaciјe i prezentaciјe arhitektonskih ostataka ranohrišćanskog utvđenja Tumbarice kod Berana".

–Istraživanja su pokazala da јe ovaј prostor korišten priјe nove ere. Došlo se do zaključka da јe kraјem drugog i početkom trećeg viјeka naše ere na Tumbaricama podignuto utvrđenje koјi se prostire na površini od oko јednog hektara. Sve to daјe za pravo da se opravdano kaže da će lokalitet "Tumba grad" dopriniјeti popularizaciјi kulture i procvatu turizma, te da će se zbog toga Berane visoko pozicionirati na mapi arheoloških gradova u regionu – istakli su iz lokalne uprave.

Arheloška istraživanja i konzervaciјa ostataka utvrđenja na Tubarici su sprovedena u okviru proјekta "Proširenje saradnje – od hrišćanskih starina do unapriјeđenog turizma". Radi se o proјektu prekogranične saradnje Crna Gora – Albaniјa, a njegova ukupna vriјednost iznosi 578.807 eura, od čega Evropska uniјa kofinansira iznos do 491,985 eura. Proјekat implenetiraјu Eparhiјa budimljansko-nikšićka i Polimski muzeј, kao partneri u Crnoј Gori, i Institut za arheologiјu - Centar za albanske studiјe i NVO Albania Community Assist.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 12:26