Ред за укрцај на жичару / -В.Ш.
20/12/2021 u 07:39 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На скијалишту „Савин кук“ снијега у изобиљу, цијене прилагођене гостима

Радно вријеме скијалишта је од 10 до 16 часова, а стаза за ноћно скијање биће отворена од 18 до 21 час. Дневни, односно полудневни ски-пас за одрасле кошта један еуро, односно шест, а за дјецу седам, односно четири еура

Крајем прошле седмице, 15. децембра, званично је са радом почео Ски-центар "Савин кук" на Дурмитору. За љубитеље снијега и скијања отворене су ски-стазе у доњем и средишњем дијелу скијалишта. Први радни дан, када је у питању скијашка инфраструктура, за све посјетиоце био је бесплатан. Радно вријеме скијалишта је од 10 до 16 часова, док ће стаза за ноћно скијање бити отворена од 18 до 21 час. Тренутна висина утабаног снијежног покривача у доњем дијелу скијалишта износи око 60 центиметара, док га у горњем дијелу има знатно више.

image

Гужва на паркингу скијалишта

-В.Ш.

Извршни директор скијалишта Маринко Пурић не крије задовољство почетком сезоне. Услови су, истиче он, заиста добри, а на ски-стазама у данима викенда уживало је неколико стотина скијаша. Скијалиште располаже са двије двосјед жичаре, три ски-лифта, од којих је један опремљен рефлекторима за ноћно скијање, и једним дјечијим ски-лифтом.

– Скијалиште има три плаве стазе, једну црвену, једну црну и дјечију – бејби стазу. У подножју скијалишта гости могу да се опусте и уживају у лијепом амбијенту, националној храни и пићу из нашег ресторана "Дурмиторско сијело" и кафе-бара "Кулина" – каже Пурић.

image

Јуче на скијалишту Савин кук

-В.Ш.

Пурић наглашава да су цијене услуга најповољније у региону.

– Дневни, односно полудневни ски-пас за одрасле кошта један еуро, односно шест, а за дјецу седам, односно четири еура. Дводневни ски-пас за одрасле кошта 20, а за дјецу 12 еура, тродневни 28,односно 17 еура, петодневни 48, односно 28 еура, шестодневни 55, односно 35 еура, а седмодневни 65,односно 40 еура. Ски-пас за ноћно скијање за одрасле кошта седам, а за дјецу пет еура, док сезонски ски-пас за одрасле кошта 180 еура, а за дјецу 100 еура – рекао је Пурић.

Додао је да су уз ове стандардне пакете ове сезоне уведени и посебни.

– За наше посјетиоце старије од 60 година једнодневни ски-пас кошта свега пет еура. Такође, сви посјетиоци Жабљака који нам на увид покажу да су уплатили боравишну таксу дневни ски-пас купиће за десет, а дјеца за шет еура. Туристичка вожња за групе туриста од 20 и више особа је по пет еура. Осим Жабљачана, који ће имати попуст од 50 одсто, а попуст од 25 одсто имаће посјетиоци који долазе из нама сусједних општина Пљеваља и Шавник – казао је Пурић.

Дивокоза на скијалишту за срећан почетак сезоне

Први који је пред отварање скијалишта изашао на бијеле ски-стазе Савиног кука, по природи посла, био је машиниста Саво Ћетковић. Већ у раним јутарњим сатима кренуо је својим сњеготабачем да финализује и додатно припреми стазе.

– Док сам уређивао простор око ски-лифта на горњем дијелу скијалишта, одједном се испред мене појавила дивокоза. На тренутак је застала, што је био знак да и ја то учиним, поиграла се по већ утабаном простору, ваљда "провјеравајући" да ли ски-стазе задовољавају све безбједнносне и друге критеријуме и потом се лагано вратила у оближњи шумарак. Надам се да је тиме дала потврдан одговор о урађеном послу – каже машиниста Ћетковић, који је снимио сусрет са дивокозом.

Иначе, дивокоза је заштитни знак Националног парка "Дурмитор".

image

Дивокоза прошетала ски-стазом

-В.Ш.

Директорица Туристичке организације Жабљак Вања Крговић Шаровић увјерена је да ће наступајућа туристичка сезона бити успјешна, без обзира, како је истакла, на поједина ограничења. Што се тиче цијена, истиче да је Жабљак ове године конкурентан у региону.

–Тренутно се налазимо у финалној фази припреме за зимску сезону. Ски-центар "Савин кук" већ је отворен, док су смјештајни објекти у фази отварања. Када је у питању промотивна кампања, она се одвија у континуитету, али је већим дијелом завршена. Што се тиче тржишта, фокусирани смо на домаће и госте из региона, мада има интересовања и туриста са руског говорног подручја. Наравно, присутна је одређена неизвјесност услед пандемије ковид -19, што у великој мјери може утицати на успјешности зимске туристичке сезоне на Дурмитору – рекла је Крговић Шаровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 23:31