/ Нестабилности се могу очекивати у појасу поред ријеке Зете - волим дг
09/06/2021 u 06:45 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нацрт плана за заштиту од земљотреса без одјека: Потреси могући у појасу поред Зете

У документу који је припремила Служба заштите и спасавања назначено је да је подручје општине потенцијално изложено утицајима земљотреса

Како се заштитити у случају земљотреса није интересовало грађане Даниловграда јер се нико од њих није појавио на јавној расправи о Нацрту општинског плана за заштиту и спасавање од земљотреса, нити је доставио примједбе или мишљење. У документу који је припремила Служба заштите и спасавања назначено је да је подручје општине потенцијално изложено утицајима земљотреса.

- У условима земљотреса потенцијално се активирају условно стабилни као и природно нестабилни терени. Потенцијалне нестабилности проузроковане земљотресом се у највећој мјери могу очекивати у појасу поред ријеке Зете који је изграђен од невезаних или полувезаних седиментних стијена, а сасвим сигурно у стрмијим одсјецима рјечних долина, јаруга и мртваја, затим могу се појавити и у дебелим зонама распаднутог материјала формираног у полуокамењеним и окамењеним стијенама лоцираним у југозападном и сјевероисточном дијелу Даниловграда, као и на више локалитета у Спужу - пише у документу Службе заштите и спасавања.

У документу је назначено да су у локалној самоуправи препознати процеси клизања тла и одроњавања стијенских маса који потенцијално угрожавају путну инфраструктуру.

- Пописане су све нестабилности транспортне инфраструктуре које би се могле активирати у случају земљотреса, а односе се на клизиште у предјелу Мосора, активирано приликом засијецања терена проузроковно извођењем радова на путу Дољанско поље-Мосори. Ту је и клизиште у предјелу Бара Шумановића, на прузи Подгорица-Никшић, покренуто у периоду експлоатације саобраћајнице у дужини од приближно 300 метара, затим клизиште у селу Кујава на путу Даниловград-Загорак које је активирано усљед додатног оптерећења од ископаног материјала при изградњи пута. Постоји више клизишта која угрожавају саобраћајницу и безбједност путничког саобраћаја дуж косина новопробијеног пута Даниловград–Винићи-Манастир Острог. Ту је и одроњавање на косинама дуж магистралног пута М-18 Никшић-Подгорица и одроњавање на локалном путу Даниловград-Студено у предјелу Оклатке – пише у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 02:11