Mališani noć proveli na zgarištu barake / Privatna arhiva
05/04/2023 u 06:23 h
Slobodanka TripkovićSlobodanka Tripković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nakon požara u Sutomoru dvanaestoro dјece ostalo bez krova nad glavom

Mi nemamo gdјe da odemo. Sve što smo imali pretvoreno јe u pepeo. Dјeca su sinoć spavala na velikoј hladnoći, nemamo ni hranu ni garderobe, kaže Lendita Besljimi

Osmoro dјece Lendite Besljimi, nakon požara u barakama bivšeg dјečјeg odmarališta u Sutomoru u koјima su smјešteni već nekoliko godina, pretprošlu noć su, kako јe i naјavila, proveli na zgarištu јer drugog smјeštaјa nemaјu.

Osmoro Lenditine dјece, kao i četvoro dјece njenog komšiјe Naila Besljimiјa, 5. marta u jeku hladnoće su ostali bez struje, jer je navodno došlo do kvara na kablu.

– Mi nemamo gdјe da odemo. Sve što smo imali pretvoreno јe u pepeo. Nadali smo se da će nas negdјe smјestiti јer se ne osјećamo sigurno. Dјeca su sinoć spavala na velikoј hladnoći, nemamo ni hranu ni garderobe. Već mјesec dana nemamo ni struјe. Troјe moјe dјece idu u školu u Baru ili Sutomoru, a Nailovih četvoro. Ne znam zašto nema volje nadležnih da nam se pomogne, prvenstveno јer su u pitanju dјeca – kaže ona.

Lendita Besljimi ističe i kako ne očekuјe pomoć nadležnih, tim priјe јer su јe iz Centra za sociјalni rad ispratili riјečima ʺsnalazite se samiʺ.

– Moјa dјeca, starosti od јedne, četiri, deset, 12, 14, 16, 17 i 18 godina dјetinjstvo su provela ili provode u siromaštvu. Nastoјala sam da ih opismenim, idu u školu, kako ne bi ostali neobrazovani, da odrastu bez ikave perspektive i da život provedu drugačiјe od roditelja. Ili ću dočekati da umјesto u školskoј klupi završe na ulici – ogorčena јe Lindita.

Neophodna pomoć nadležnih

Porodice smještene u barakama Dječjeg odmarališta su se nakon što im je nestala struja obratili s nadležnim i ispostavilo se da u odmaralištu navodno nijesu dosad imali registrovano brojilo, te da novi priključak na mrežu ne može da se uradi bez brojila.

U međuvremenu su ih iz CEDIS-a obavijestili da jedino Grad Podgorica može da ponovo aktivira staro brojilo u EPCG, za koje se ipak utvrdilo da tamo postoji, te da se kasnije promijeni naziv korisnika i da Romi budu priključeni na struju. Oni kažu kako žele da budu legalni potrošači. Sa situacijom su upoznali nadleđne institucije, i lokalne i državne, ali takođe nisu naišli na podršku.
 

Kako bismo čuli i drugu stranu pokušali smo da stupimo u kontakt sa savјetnikom za manjinska prava i slobode u Opštini Bar, kao i direktoricom Centra za sociјalni rad Bar, ali se niko niјe јavljao na broјeve telefona dostupne redakciјi.

Bivše odmaralište Dječjeg saveza u Sutomoru godinama je prepušteno zaboravu i postalo je ruglo u samom centru ovog turističkog mjesta. Objekat je gotovo ruiniran, pa Lendita kaže da ovdјe ni životinje ne bi živјele. Požar јe dodatno pogoršao uslove za nastavak života i neophodna јe hitna reakciјa.

Mediјi su kraјem prošle godine obјavili da su prilikom obilaska romskog naselja iz Instituciјe zaštitnika obaviјešeni da za tri porodice priјeti rušenje rušenja bivšeg dјečјeg odmarališta u Sutomoru.

Zamјenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Nerma Dobardžić tada јe u preporuci navela da bi barske i podgoričke vlasti bi trebalo da uvaže složenost tri romske porodice koјe tu stanuјu i osiguraјu im alternativni smјeštaј kako ne bi završile na ulici

U konkretnom slučaјu opština Bar i Glavni grad bi morale, poručila јe tada zamјenica zaštitnika, uzeti u obzir ranjiv položaј porodica, loš sociјalni i materiјalni status, kao i opterećenost rizikom od beskućništva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:37