Kako je za "Dan" kazao koordinator projekta, protojerej-stavrofor Darko Pejić, od osnivanja do danas podijeljeno je više od 190.000 obroka.
– Samo u protekloj godini pripremili smo i isporučili oko 30.000 obroka, odnosno u prosjeku do tri hiljade mjesečno. Svakoga dana hrana se sprema i topla dostavlja korisnicima – ističe Pejić.
Prema njegovim riječima, prošle godine broj korisnika kretao se između 85 i 100. Svi oni, kako kaže, dobijaju kuvane, kvalitetne obroke, a osim redovnih korisnika, pomoć se povremeno dostavlja i najugroženijim porodicama u udaljenim selima, u vidu osnovnih životnih namirnica.
– Imamo još stotinak sugrađana koji žive u veoma teškim uslovima u zabačenim krajevima. Njima, zbog otežane dostupnosti, dostavljamo hranu u paketima – dodaje on.
Protojerej Pejić posebno ističe doprinos jedne porodice iz Berlina, koja želi da ostane anonimna, a koja je, kako kaže, od prošle godine obezbijedila mjesečnu karticu za nabavku svih potrebnih namirnica.
– Njihova pomoć je neprocjenjiva. Uz njih, tu su i brojni lokalni privrednici koji nas podržavaju od samog početka, kao i udruženja koja se bave keteringom za svadbe i parastose. Sav višak hrane koji ostane, doniraju našoj kuhinji – navodi Pejić i zahvaljuje porodici Ranka Delića, koja redovno donira.
Hrana se svakodnevno dostavlja na širokom području – od Ribarevina, preko centra grada, do Oluja i Sutivana. Na tim rutama, kaže Pejić, živi najviše porodica u teškoj materijalnoj situaciji, među kojima ima i onih sa više od 10 članova, ali i veliki broj samaca.
– Imaju zdravstvenih problema, neki su ostali bez posla, neki su jednostavno ostali sami i bez podrške. Pomoć je svima dobrodošla – naglašava on.
Kaže da ima još onih kojima je ova vrsta pomoći potrebna, ali da se zbog finansijskih sredstava trude da pomognu stvarno najugroženijima.
Pejić navodi da kuhinja trenutno radi u zakupljenom prostoru, ali da se nadaju preseljenju u budući Duhovni centar, koji će, pored kuhinje, omogućiti i da korisnici na licu mjesta dobiju topao obrok.
– Naš najveći uspjeh je što sve ove godine radimo bez prekida, svakoga dana. Radimo punog srca, kao da spremamo za svoje najmilije – zaključuje protojerej-stavrofor Darko Pejić.
Obroke u narodnoj kuhinji sprema kuvarica Dijana Konatar, a revnosno ih korisnicima isporučuje Dejan Kojović.
