Doktori izmješteni za stalno / Ksenija Matović
07/06/2023 u 16:50 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ne stišava se bura oko rotacije u hercegnovskom DZ: Iz Udruženja penzionera traže hitno vraćanje ljekara

Đekić je demantovao navode našeg lista, u kojem smo tvrdili da je, shodno dokumentu, odnosno obavještenju ljekara u koje smo imali i imamo uvid, ova odluka trajna, kazavši da je njegova odluka privremenog karaktera, uzrokovana sezonskim potrebama rada ambulante

Bura oko reorganizacije u Domu zdravlja u Herceg Novom se ne stišava. Podsjetićemo da su odlukom  direktora ove ustanove, Alekse Đekića, četiri  ljekara, od kojih su dvoje specijalisti, i koji, što je najvažnije imaju po  2.000 pacijenata, izmješteni iz matične zgrade u ambulante u Bijeloj i Igalu.

Od ponedeljka, 5. juna, dr Sanja Topić (specijalista)  i dr Nemanja Rajković, rade u ambulanti u Igalu, dok su dr Zinaida Miljković, dr Goran Komar (specijalista), premješteni u ambulatnu u Bijeloj gdje skupa rade sa dr Ilijana Danilović i dr Gorčin Čvorović

Đekić je  demantovao navode našeg lista, u kojem smo tvrdili da je shodno dokumentu, odnosno obavještenju ljekara u koje smo imali i imamo uvid, ova odluka trajna, kazavši da je njegova odluka privremenog karaktera, uzrokovana sezonskim potrebama rada ambulante.

Podsjetićemo da u pomenutim ambulantama već rade po dva ljekara, koja su bila dovoljna da podmire potrebe mjesnih zajednica, te da nijedan ljekar nije bolovanju, kako je tvrdio Đekić.

Rotiranje ljekara, izazvalo je  veliku  migracija pacijenata i pritisak na ambulante. Ako uzmemo u obzir izjavu direktora Đekića, koju nam je dao juče, da samo Bijela broji 10.000 pacijenta i tome dodamo broj od 4.000, koliko pacijenat nose sa sobom dr Komar i dr Miljković, onda je jasno, da potrebe 14.000 pacijenata, i to samo domaćih, jer još nije krenula sezona, teško da  mogu biti zadovoljene.

Velikom negodovanju građana, pridružili su se penzioneri, jer upravo ova starija populacija, se godinama liječi kod iskusnih pomenutih ljekara, do kojih sada moraju putovati u Bijelu.

Đekić nam je juče objasnio da svi oni mogu preći kod drugih ljekara u matičnoj zgradi, no ljudi se na ovaj potez ne odlučuju lako. Kako su nam objasnili, ne žele da mijenjaju doktora koji godinama kontroše njihovo zdravlje, a s druge strane, kako su mlađi ljekari mahom ostali u Domu zdravlja, smatraju da će se odlučiti za specijalizacije i otići, pa će ponovo morati da biraju i čekaju da se novi ljekar upozna sa njihovim zdrastvenim tegobama. Iz Udruženja penzionera su izričiti u zahtjevu direktoru Đekiću, da ljekare vrati na na radna mjesta u Dom zdravlja. Uputili su mu i otvoreno pismo, u kojem navode da su do sada zdravstvenoj zaštiti penzionera, kao najugroženijoj kategoriji  zdravstvene ustanove Dom zdravlja Herceg Novi, Opšta bolnica Meljine i Institut „Dr Simo Milošević“, pridavali veliku pažnju i brigu i sve eventualne probleme rješavali su u hodu na obostrano zadovoljstvo.

– Međutim, navedeni sklad i dobar međusobni odnos, poremetili ste Vi odlukom o premještajima izabranih doktora, tako da ste napravili takav opasan dar–mar u zdravstvenoj zaštiti penzionera kao najugroženijoj kategoriji, kao i ostalim građanima. Naime, navedenim premještajem izabranih doktora, na primjer iz Igala i Herceg Novog u Bijelu ili obratno, prisilili ste penzionere iz  Igala i Herceg Novog da putuju u Bijelu ili obratno. Da ne govorimo o penzionerima sa Luštice, iz Sutorine, Prijevora, Mojdeža, Sušćapana, Kruševica, Kamenoga, Ubala, Žlijeba, Poda i drugih sela i da im na taj način otežavate korišćenje zdravstvene zaštite, navedeno je u otvorenom pismu Udruženja penzionera koje potpisuje predsjednik Aleksa Radulović.

image

Aleksandar Radulović

Ksenija Matović

Smatraju, kako navode, da ukoliko  direktor ne poznaje  dobro stručnu organizaciju rada u zdravstvu da se prije donošenja odluke o rasporedu izabranih ljekara, trebalo konsultovati sa starijim stručnim zdravstvenim radnicima i rukovodiocima.

– Zato tražimo, da neovisno od Vaših međusobnih sujeta, netrpeljivosti u mišljenju i radu u okviru Vašeg kolektiva i političkih nesuglasica, odmah poništite odluku o premiještanju izabranih ljekara u Igalo i Bijelu i da sve vratite u pređašnje stanje, a sve u cilju pravilne i poboljšane zdravstvene zaštite penzionera, kao i ostalih građana, i da nema nikakvih pregovora, navodi Radulović u otvorenom pismu.

Penzioneri traže i da ambulanta u Igalu radi isključivo prije podne a ne kao do sada jednu sedmicu prije, a jednu  poslije podne.

– Tražimo hitno postupanje i poništenje navedenih odluka, a ukoliko tako ne uradite nemojte da se iznenadite ako jednog dana ispred Doma zdravlja se okupi više od hiljadu penzionera i građana, koji će tada tražiti i odgovornost za donošenje takvih odluka, poručuje Radulović.

Inače, Opštinsko udruženje penzionera Herceg Novi  je nevladina vanstranačka organizacija, koja ima 13 (trinaest) mjesnih udruženja i preko 6.800 penzionera. Napominju  da  kao posebno Udruženje postoji Udruženje vojnih penzionera sa preko 700 članova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 04:45