Због 90-минутне блокаде саобраћаја на Jадранскоj магистрали створиле су се велике гужве. / -Радио Тиват
11/11/2022 u 10:10 h
Ljiljana ČelebićLjiljana Čelebić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nedonošenje DUP-a koči razvoj opštine i Lepetana

Opština podržava napore ministarstva ali i građana koji s pravom protestuju zbog svega ovoga. Objekti se ne mogu legalizovati u ovom dijelu grada, a ne mogu se napraviti investicioni poduhvati - naglasio je Komnenović

Mještani Lepetana kod Tivta ponovno su јuče, u pet minuta do12, blokirali saobraćaj na Jadranskoj magistrali na lokalitetu Luka u Lepetanima.Oni su to uradili već drugi put za redom iz protesta zbog toga što država već desetak godina ne donosi Detaljni urbanistički plan za to naselje čime je, kako ističu, blokirana svaka mogućnost legalne gradnje na području Lepetana. Protestno okupljanje nekoliko desetina mještana Lepetana i blokadu magistrale koje je trajalo sat vremena, obezbjeđivali su pripadnici policije. Zbog 90-minutne blokade saobraćaјa na Jadranskoj magistrali stvorile su se velike gužve.Predsjednik mjesne zajednice Lepetane Đuro Grubišić rekao јe da zasad nema reakcije iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

image

Блокада Јадранске магистрале трајала сат времена

-Радио Тиват

– Kažem nema, a u suštini ima, ali je to površno. Nakon više od deset godina nedonošenja plana kažete da imate namjeru da ga donesete. To je neprihvatljivo i zato smo ponovo ovdje. Odgovorili su da će da inteziviraju rad na Prostornom urbanističkom planu i da će neke naše probleme tako riješiti. Rok na izmjeni i dopuni ovog plana bio je godinu dana, koji je istekao. Nije urađeno ništa. Kad intezivirate ništa dobijete ništa. Zato ćemo mi nastaviti sa protestima, dok ne dobijemo konkretne odgovore- istako јe Grubišić.

Pozivaјu ministartvo i premiјera da dođu da razgovaraјu

- Jako je bitno da ulaz u Tivat, a to je Lepetane, bude uređen. Zato je ovo i interes Opštine Tivat. Mi imamo toliko problema koji se mogu riјešiti planovima. Sve zavisi od Prostornog plana i DUP-a kojih nema. Ministarstvo i premijer niti odgovaraju, niti se pojavljuju. Zato ih ja pozivam ponovo da dođu i razgovaraju sa mještanima. Mi smo razumni ljudi. Mi ćemo saslušati. Nećemo na ulicu. Ovo nam je izgleda ostavljeno kao jedini izlaz. Protest će se nastaviti i intezivirati. Dovešćemo i druge građane Tivta. Nastavljamo do konkretnog odgovora – poručo je Đuro Grubišić, predsjednik Mjesne zajednice Lepetane.

Mještane je podržao i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović koјi јe poručio da i Opština Tivat apeluje na Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da pod hitno počne da rješava problem nedostatka DUP-a za Lepetane "jer nedostatak planske dokumentacije ugrožava prava mještana i spriječava normalan razvoj tog dijela Tivta".

– Nije samo u pitanju DUP, nego i urbanistički projekat Lepetana koji je odavno trebao da se donese. Projektant je završio više od 80 odsto poslova na DUP- u Lepetane, a odustalo se ne znam iz kojeg razloga. Trpe građani, ali trpi i opština. Ovaj dio grada ostaje nerazvijen, i to ne greškom Opštine koja je više puta urgirala da se ti planovi završe. Planirana je izgradnja sportskog kompleksa u Lepetanima, ali nisam dobio nikakvu drugu informaciju nego samo riječi pohvale iz ministarstva za taj projekat, a iz neobjašnjivih razloga odustalo se od svega. Nadam se da će ovo biti simbolična poruka resornom ministarstvu i Vladi da konačno reaguju, i urade ono što je u njihovoj nadležnosti. Opština podržava napore ministarstva ali i građana koji s pravom protestuju zbog svega ovoga. Objekti se ne mogu legalizovati u ovom dijelu grada, ne mogu se napraviti investicioni poduhvati - naglasio јe Komnenović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 07:54