Увијек спремни да помогну / -Б.Б.
13/12/2021 u 06:38 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Никшићки основци организовали хуманитарни базар: Помажу дјеци којима треба помоћ у лијечењу

Наша школа је одлучила да помогнемо другима, да урадимо колико можемо за њих, јер наше нешто мало неком је много више, каже Милош Ђукановић, ученик осмог разреда ОШ „Душан Ђукановић”

Ученици пет никшићких основних школа, са својим родитељима и наставницима, поводом предстојећег Међународног дана солидарности, организовали су празнични хуманитарни базар. Своје рукотворине понудили су суграђанима по изузетно повољним цијенама, а новац од продаје намијенили су дјеци којима је неопходно лијечење. Акцију су, у сарадњи са Општином Никшић, покренуле основне школе "Душан Ђукановић" са Лукова, "Бранко Вишњић" са Крсца и градска школа "Ратко Жарић", а придружили су им се основци из Жупе никшићке и њихови вршњаци из школе "Браћа Бујалић" из Вилуса.

image

За сваког по нешто - новац у хуманитарне сврхе

-Б.Б.

– Наша школа је одлучила да помогнемо другима, да урадимо колико можемо за њих јер наше нешто мало неком је много више. Када су у питању идеје шта направити, помагали су нам наставници, а све остало смо сложно и са пуно љубави урадили ми ученици – казао је Милош Ђукановић, ученик осмог разреда ОШ "Душан Ђукановић".

На њиховом штанду нашле су се одавно заборављене новогодишње честитке, украси за јелку, подметачи за чаше са исцртаним празничним мотивима и слично. Разнолики предмети израђени од природних материјала украсили су продајну кућицу на платоу испред Робне куће. Ученици ОШ "Бранко Вишњић" на продају су понудили домаће колаче и пите, сок од дрењина, као и саднице зимзеленог дрвећа које је им је за акцију уступио њихов наставник. Ђаци из те школе су се потрудили да израде и новогодишње украсе, а купцима су понудили и разне љековите траве.

– Заједничким радом ученика и њихових родитеља и наставника имамо широку лепезу разних производа. Циљ нам је да колико-толико покушамо помоћи другима, у овом случају дјеци којима је неопходна помоћ у лијечењу – истакао је наставник ликовног васпитања у ОШ "Бранко Вишњић" Богдан Манојловић.

Најмлађе уче хуманости и предузетништву

Ученици школе "Душан Бојовић" из Жупе никшићке увијек имају времена и воље за хуманитарне акције. Недавно су, како је истакла учитељица Наталија Тијанић, са општинским Црвеним крстом успјешно завршили велику сабирну акцију у оквиру које су прикупили већу количину хране, одјеће, школског прибора и играчака за дјецу из социјално угрожених породица.

– Поносни смо на наше ученике и њихове родитеље, који осјећају и препознају потребу да помогну. За базар су се највише потрудили ученици нижих разреда, они се посебно радују новогодишњим празницима и радо су учествовали и радили. Дјецу на овај начин учимо хуманости, али и предузетништву. Волимо да помажемо и учествујемо у оваквим и сличним акцијама – казала је Тијанић.

И из понуде производа ученика школе "Ратко Жарић" исијавала је празнична чаролија, у чему су, због лоших временских прилика, имали прилику да уживају ријетки посјетиоци базара. Организатори ће се због тога потрудити да рукотворине понуде на продају у оквиру школских базара које поједине школе планирају да организују до краја године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 04:37