Sa događaja / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
29/02/2024 u 17:57 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Timovi "Eko bomba" sa Cetinja i "Revive" iz Podgorice nagrađeni za najbolje ideje za društveno preduzetništvo

Nagrade u iznosu od po 3.000 eura na Demo danu projekta "Regionalni inkubator za preduzetništvo" (RISE) danas su u nikšićkom IPC Tehnopolis, dobili timovi Eko bomba i Revive, dok je nagradu u iznosu od 500 eura dobio tim M. I. Art galerija.

Na Demo danu projekta  RISE sedam timova predstavilo je svoje ideje iz oblasti društvenog preduzetništva. 

- RISE program za cilj ima razvoj ekosistema društvenog preduzetništva na teritoriji Zapadnog Balkana i pružanje podrške mladima uzrasta od 16 do 30 godina da razviju inovativne ideje iz oblasti društvenog preduzetništva koje mora biti orjentisano na društvene probleme - pojasnila je Jelena Popivoda, menadžer za komunikaciju i razvoj zajednice iz IPC Tehnopolis. 

Tim Ekobomba želi prilagođeno i brzo ozeleniti i pošumiti Crnu Goru. Njihov proizvod je bio-ekosistem, sačinjen od pažljivo odabranih recikliranih i bio-materijala koji čuvaju i štite geografski prilagođeno i tretirano sjeme, uvećavajući njegovu mogućnost za održanje i rast u prirodnom okruženju. Moto tima je “Ako papir nastaje od drveta i drvo može narasti uz pomoć papira”.

Tihomir Milanović, Mija Pejović i Jovana Đokić iz ovog tima dolaze iz Podgorice. Za svoj proizvod za pošumljavanje regija kažu da će sve više biti korišćen u budućem periodu. 

image

Tim Eko bomba

- FOTO: IPC TEHNOPOLIS

- To je jedna kugla koja je dobro izolovana u kojoj je upakovano sjeme. Sadrži sve potrebne hranljive materije za rast jedne biljke - pojasnio je Milanović i dodao da su u protekla četiri mjeseca imali značajno iskustvo i stekli bogato znanje od različitih stručnjaka. 

Ovaj tim kaže da je u pitanju proizvod koji dobro funkcioniše i koji treba još istraživati. 

Tim Revive pruža doprinos cirkularnoj ekonomiji kroz proizvodnju visokokvalitetnog recikliranog papira, podesnog za upotrebu u umjetničke, industrijske i komercijalne svrhe, jača svijest o vrijednosti reciklaže kroz manufakturnu edukaciju djece i mladih.

image

Tim Revive

- FOTO: IPC TEHNOPOLIS

Dejana Dizdar i Ksenija Borozan koje čine ovaj tim dolaze sa Cetinja i kažu da je njihova osnovna ideja o reciklaži papira i pravljenje novog papira i proizvoda od papira nešto što će pomoći i edukaciji stanovništva. 

- Segment koji je dodatno važan jesu i edukacije ovladavanja vještinom izrade, jer smo vidjeli, kada smo testirali tržište, da su ljudi zainteresovani za sticanje ove vještine. Mislimo i da na taj način osim što edukujemo stanovništvo, možemo da prenosimo i neku novu vještinu koja je važna za stvaranje neke nove ekonomske vrijednosti. Ovo je društveni biznis u koji se kreće malim biznisom, ali nadamo se da ćemo moći da dođemo do nekog nivoa koji će u narednom periodu biti industrijska proizvodnja  - kazala je Dizdar i dodala da je iskustvo koje su imali mnogo značilo za razvoj brojnih vještina. 

image

M.I. Art Generacija

- FOTO: IPC TEHNOPOLIS

M.I.Art Galerija razvija autentičan umjetnički brend zasnovan na kulturnom nasleđu Crne Gore, podstiče zapošljivost žena u ruralnom području, kroz kreiranje i edukaciju ženskih zajednica za proizvodnju tradi- cionalnih rukotvorina rađenih po umjetničkim nacrtima. Projekat se realizuje u dvije faze, ideacije koja se završava danas i regionalne inkubacije koja će se realizovati narednih šest mjeseci. 

Dva najbolja tima prelaze u drugu fazu i u saradnji sa timovima iz drugih zemalja Zapadnog Balkana će narednih pola godine nastaviti da razvijaju svoju ideju. 

Izvršni direktor IPC Tehnopolis Đorđije Malović istakao je zadovoljstvo što već četvrtu godinu za redom IPC Tehnopolis predstavlja jednog od statičnih partnera u RISE programu, gdje su pokušali da doprinesu njegovom razvoju.

- Čini mi se da smo na različitim nivoima dali doprinos i na lingvističkom, gdje smo željeli da odstupimo od izraza "socijalno preduzetništvo" i damo mnogo ljepši i tačniji naziv "društveno preduzetništvo". Zadovoljstvo mi je što vidim ovdje i druge start-ap-ove iz drugih programa koji se razvijaju u Crnoj Gori, što nam govori da je ovogodišnje izdanje RISE-a kvalitetnije - kazao je Malović. 

Projetkni menadžer Anđela Nikčević zahvalila se članovima žirija i prisutnima i istakla da program ima veliki značaj kada je u pitanju pružanje znanja i mentorstva u toku cijele faze ideacije koja je trajala četiri mjeseca.

- Timovi su kroz prethodna četiri mjeseca prolazili različite edukativne programe ne bi li njihove inovativne ideje sazrele do formata da oni mogu da razvijaju društevno-odgovorna preduzeća - istakla je Nikčević. 

Projekat RISE realizuje IPC Tehnopolis kao jedini inkubator u Crnoj Gori u saradnji sa dodatnih pet inkubatora iz zemalja Zapadnog Balkana. 

Projekat je kofinansiran od Francuske agencije za ravoj (AFD), Evropske unije (EU), Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Balkanu (RAIKO) i Francusko-njemačke kancelarije za mlade (OFAJ).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:55