Radulović / FOTO: Dan
16/09/2024 u 17:46 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikšićaninu uskraćena osnovna životna prava: Ostao bez pratioca zbog lošeg puta

Zbog izuzetno lošeg puta u dužini od jednog kilometra, koji godinama niko ne popravlja, Milivoje Radulović (70), koji živi u selu Praga, zaselak Jasikovac, osjeća se diskriminisanim, poniženim i građaninom drugog reda, jer, kako kaže, ne može da ostvari osnovna građanska prava.

Radulović spletom okolnosti prije tri godine doživio povredu i od tada je potpuno slijep.

– Ja sam čovjek sa invaliditetom, potpuno slijepa osoba, ali često moram poći do Nikšića, da primim penziju, platim račune ili pođem kod ljekara. I pored toga što mi je Savez slijepih dodijelio videćeg pratioca za obavljanje mojih životnih obaveza, koji je dva puta sedmično dolazio kod mene u Pragu, zbog lošeg puta do moje kuće, on više ne dolazi. Dok je imao stari automobil dolazio јe po mene, ali taj se automobil pokvario. Od kada je moj videći pratilac nabavio novi automobil, zbog katastrofalnog puta on više ne dolazi po mene – priča za "Dan" Radulović.

image

Put do kuće Radulovića

FOTO: Dan

Pojašnjava da je njegova kuća od magistralnog puta Nikšić–Šavnik udaljena svega jedan kilometar i, kako kaže, nisu potrebna neka velika sredstva da se put naspe pijeskom i da se tako poravnaju rupe.

– Lokalna uprava neće ni da čuje za to. Oni su ljetos nasuli sve puteve u selu Praga, ali samo do moje kuće to nijesu uradili. Ja lično i Savez slijepih, koji je uputio dopis, tražili smo od Sekretarijata za puteve i komunalnu djelatnost Opštine Nikšić da se naspe makadamski put do moje kuće, ali nijesam naišao na razumijevanje. Nakon toga, prije dva mjeseca bio sam primoran da štrajkujem ispred zgrade SO Nikšić. Štrajk sam odmah prekinuo jer su mi rekli da je izvođaču radova koji nasipa put kroz Pragu napisan nalog da se naspe i put do moje kuće, što nije bila istina. Potom su uslijedili godišnji odmori, a kada ih zovnem na telefon neće niko čak ni da mi se javi. Ovim ponašanjem lokalne uprave ja sam, kao slijepa osoba, potpuno diskriminisan. Da imam oči, ne bih ništa tražio. Išao bih pješke, kao što sam to čitav život radio dok sam vidio i ne bih nikog molio. Ovako nikuda ne mogu, jer me neko ispod ruke mora voditi. Supruga bi me povela do magistrale, ali ona ne može ostaviti stoku koju držimo, a automobilom, zbog lošeg puta, neće niko da dođe po mene – ističe Radulović.

Pisao ombudsmanu, naјavljuјe i štraјk

Radulović јe o svom problemu pisao i zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

– Iz kancelarije ombudsmana rekli su mi da su poslali dopis Opštini Nikšić, ali još nikakav odgovor nijesu dobili. Ako mi se ovih dana niko ne obrati i ako konačno ne naspu put do moje kuće, biću primoram da opet štrajkujem ispred zgrade Opštine Nikšić, jer iako sam potpuno slijep i ja moram da živim – naglašava Radulović i dodaje da će ovoga puta biti uporan u ostvarenju svojih prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 09:56