Psi lutalice u glavnoj nikšićkoj ulici   / Ž.Š.
11/06/2024 u 07:06 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nikšićem krstari preko 600 pasa lutalica, građani strahuјu za dјecu

Danju i noću, glavnim i sporednim nikšićkim ulicama, već duži period primјetno јe prisustvo velikog broјa pasa lutalica koјi se kreću u čoporima. Njihove "mete" su posebno starije osobe i djeca.

Građani su sve više ogorčeni, i od nadležnih u Opštini Nikšić sve glasniјe zahtiјevaјu da se problem riјeši. Procjenjuje se da u ovom trenutku gradom i prigradskim naseljima krstari preko 600 pasa lutalica, od toga jedan broj izuzetno agresivnih.

Nikšićani zahtijevaju da gradske vlasti više pažnje posvete rješavanju ovog prblema, naglašavajući da strahuju za bezbjednost djece.

– Nemoguće je gradom proći, a da vas ne prati čopor pasa. Prizor nimalo nije prijatan, a posebno zbog djece – saglasni su građani Nikšića.

Juče je u Njegoševoj ulici nekoliko građana pretrpjelo šok zbog napada pasa lutalica. Sve se desilo oko 13 časova, u dijelu glavne ulice, odnosno pješačke zone koju stanovnici grada pod Trebjesom popularno zovu "Sutomore".

Zorica Popović kaže da јe, dok јe šetala sa suprugom i malim djetetom, naočigled velikog broja građana i prepunih bašta nikšićkih kafića, imala "bliski susret" sa agresivnim psima lutalicama.

– Šetala sam sa suprugom i djetetom koje se nalazilo u dječijim kolicima. Njegoševa ulica i Trg slobode bili su prepuni šetača, ali i veoma agresivnih pasa lutalica. U jednom momentu, ničim izazvan, na mene i moje dijete zaletio se veliki pas. Jedva smo se ja i suprug odbranili. Bili smo u šoku i u strahu za naše dijete. Sjeli smo u obižnji kafić da se malo priberemo. Nije dugo prošlo naišao je biciklista koga je taј isti pas ugrizao za nogu. Ne znam iz kojeg razloga, biciklista se nije zaustavio već je produžio dalje. Ne znam, možda se uplašio da ga ne napadnu ostali psi kojih je u tom trenutku bilo svuda oko nas – ispričala јe Popović za "Dan".

Milatović: Karantin u Studenačkim glavicam rješava problem

Direktor nikšićkog Komunalnog preduzeća Mileta Milatović kaže da je na pomolu konačno rješenje ovog višedecenijskog problema i da bi u karantinu u Studenačkim glavicama bili psi koji su prošli pregled u veterinarskoj ambulantni.

– Čim bude gotova kompletna ograda oko karantina u Studenačkim glavicama uklonićemo sve lutalica sa nikšićkih ulica i prigradskih naselja. Svi agresivni psi biće smješteni u starom azilu u Bresticama. Juče je baš bio jedan slučaj napada agresivnog psa koji je odmah uklonjen sa ulice i smješten u azil u Bresticama. Kapacitet starog azila je do 80 pasa, dok će kapacitet novog karantina u Studenačkim glavicama biti neuporedivo veći – kaže Milatović za "Dan" i dodaje da se trenutno u azilu u Bresticama nalazi oko 70 pasa.
 

Kaže da јe njen suprug pozvao Komunalnu policiju, a oni su ga uputili na azil za pse.

– Iz azila mog supruga ponovo upućuju na Komunalnu policiju. Javio se ženski glas koji nam je saopštio da su oni upoznati sa problemom, ali da nemaju nikakvo rešenje. Rekla јe: "Mi vam ništa ne možemo pomoći, jer su nam ruke vezane od raznih udruženja za zaštitu životinja" – ispričala nam јe Popović.

Načelnik nikšićke Komunalne policije Veselin Čurović kaže da oni po prijavi građana za napad pasa lutalica odmah to priјavljuјu azilu za pse.

– Svaki građanin može telefonom azilu da prijavi napad, a oni su dužni da odmah izađu na lice mjesta i postupe po prijavi građana. Ako zovnu nas, mi možemo samo napraviti zapisnik ili im dati broj azila. Prema tome, za pse lutalice nadležan je azil, koji radi u sklopu Komunalnog preduzeća. Oni po tom pitanju preduzimaјu sve mjere i radnje – kazao јe Čurović za "Dan".

Inače, Opština Nikšić јe u prethodne četiri godine isplatila oko 1,2 miliona eura, odnosno oko 300.000 godišenje za odštete grđanima zbog uјeda pasa. Azil za napuštene pse napravljen јe 2015. godinu u Bresticama, a pred kraj prošle godine Opština je raspisala tender za izgradnju novog azila, odnosno ograđenog karantinskog prostora, čija je gradnja već započeta na lokaciјi u Studenačkim glavicama.

U azilu u bjelopoljskom Dobrinju mjesta za 150 pasa lutalica

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. jul 2024 18:04