Ганија Јасавић / -Јововић
30/06/2021 u 07:30 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Јасавић: Нисам тражио ни стан ни новац, нудио ми је мито

Бивши шеф подручне јединице Управе за шуме Плав Ганија Јасавић тврди да га је власник "Пеленгић трејда" Ратко Пеленгић оклеветао

Бивши шеф Подручне јединице Управе за шуме из Плава Ганија Јасавић казао је јуче у изјави за "Дан" да је нетачно да је икад од власника предузећа "Пеленгић трејд" Ратка Пеленгића тражио мито. Његова реакциоја је услиједила након што је Пеленгић пред члановима комисије коју је формирало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у вези експлоатације дрвне масе у општини Плав оптужио Јасавића да му је приликом једног сусрета у сједишту компаније у Бијелом Пољу, тражио 60-70 хиљада еура или стан у Подгорици да би могао да несметано сијече шуму. Пеленгић је, како пише у записнику поменуте комисије, нагласио да је одбио да удовољи захтјеву Јасавића и да му је он након тога казао да више неће моћи ни да ради у плавским шумама. Јасавић истиче да, као шеф Подручне јединице Управе за шуме у Плаву, није хтио да на незаконит начин учини одређене уступке Пеленгићу и да га је он из освете оптужио.

image

Шуме на Чакору

-Јововић

-Од мене су одговорни из Управе за шуме из Пљеваља тражили да потпишем да концесионар "Пеленгић трејд" није извршио експлатацију око 8.000 кубика лишћара и четинара из Газдинске јединице "Чакор - Виситор". Ја сам то, не желећи да се бавим криминалним радњама, одбио јер се ради о дрвној маси која је урено дозначена, посјечена и отпремљена за шта постоји и документација, односно отпремнице које су потписали возачи које је ангажовао концесионар "Пеленгић трејд". Након тога, Пеленгић је покушао да ме одобровољи на начин што ми је у једном кафанском разговору понудио 60 хиљада еура или стан у Подгорици да поступим онако како су то од мене тражили одговорни из Управе за шуме и да му уједно дозволим да уђе у девето одјељење на Чакору гдје је чисти четинар. Ја сам то одмах одбио, јер ни као човјек ни као одговорно лице у Подручној јединици никада не бих пристао на такве и сличне малверзације. Послије свега, у јулу прошле године, услиједила је моја смјена са шефовске позиције, док је Пеленгић у циљу некакве освете из њему знаних разлога почео да прича и шири неистине како сам ја њему за одређене противуслуге тражио новац или стан - казао је Јасавић.

Незаконита сјеча на Јечмишту

Јасавић тврди да Пеленгић незаконито експлоатише шуму да локалитета Јечмиште на Чакору.

-По плану Владе о реорганизацији, било је предвиђено да одјељење шуме на локалитету Јечмиште користи Подручна јединица Управе за шуме из Плава. Међутим, до најављене реорганизације није дошло. С друге стране, планом за прошлу годину није било предвиђено да концесионар "Пеленгић трејд" сијече шуму на Чакору, већ му је одређено да сијече четинаре и лишћаре на локалитету Муринска ријека. Но, он је, послије моје смјене, незаконити преко својих "веза" успио да се домогне шуме на Чакору око које се сада спори са грађанима и дрвопрерађивачима. Све ово требало би да буде предмет тужилаштва, јер између осталог, нигдје нема оригиналног извођачког пројекта о сјечи шуме нити је концесионар "Пеленгић трејд" свих ових година извршио примопредају изведених радова – истакао је Јасавић.

Истакао је да ће против Пеленгића поднијету тужбу због клевете и увреде части.

-За 41 годину службовања никада нијесам имао ниједну пријаву, да би ме на крају Пеленгић лажно оптужио у намјери да ме облати и да ми узме образ. Поручујем му да у томе неће успјети и да ћу правду потражити пред судом, јер не желим да дозволим да ико удара на моју част и достојанство – навео је Јасавић.

Пеленгић је јуче поновио да му је Јасавић као услов за сјечу шуме тражио стан или новац.

-Тачно је оно што сам казао пред комисијом да ми је Јасавић тражио стан у Подгорици или 60-70 хиљада еура како бих могао да радим на подручју Плава. Кад сам одбио да му изађем у сусрет, почела је хајка на мене од стране дрвопрерађивача и грађана. Све то је Јасавић покренуо, иако ја радим онако како правила налажу и у складу са уговорима које сам потписао са надлежним државним институцијама – нагласио је Пеленгић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:49