”Niste sami” / - FOTO: HUMANOšćU DO SRCA
23/03/2024 u 18:55 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Niste sami" - poručeno sa nikšićkog Trga slobode

U nikšićkom IPC Tehnopolis od aprila počinju dvomjesečne radionice podrške za sve one koji se bore sa opakom bolešću - rakom.

Radionice se realizuju u okviru projekta "Nema nemogućeg i nerješivog". 

Tim povodom, nevladina organizacija (NVO) "Humanošću do srca" organizovala je na nikšićkom Trgu slobode događaj pod nazivom "Niste sami" kako bi ojačali svijest građana da je rak izlečiv i najavili predstojeće radionice. 

- Želimo da pojačamo zdravstveni sistem, da ga obogatimo i vratimo povjerenje ljudi u ljekare. Da ljekara nije bilo ne bih radila ovaj divan projekat, u okviru kojeg ćemo realizovati radionice psihološke podrške, kako bi svi koji se bore sa kancerom znali da nisu sami, da mogu dobiti korisne savjete i načine na koje mogu prevazići sve svoje strahove - kazala je Ksenija Krivokapić ispred pomenute NVO i dodala da će o terminima radionica pordške naknadno obavijestiti. 

Krivokapić je i sama onkološki pacijent koja se izborila sa ovom opakom bolešću u trećem stadijumu zahvaljujući, kako kaže, stručnim ljekarima u humanom osoblju Kliničkog centra Crne Gore (KKCG) Onkologije. 

Stručnu i psihološku pomoć na radionicama će pružati psihološkinja Nađa Milović.

- U njima ćemo se družiti nas osmadesetoro, koji imamo slično iskustvo, koja smo prošli ili ih tek prolazimo - kazala je Krivokapić. 

Krivokapić kaže da žele da razbiju stereotipe i tabu jer se "sa rakom može živjeti" i da ono što društvu nedostaje jeste empatija, pružanje ruke i riječi "Samo znaj da nisi sam". 

- Budite hrabri, a ja znam da ovaj grad ima veliko srce i veliku dušu - kazala je Krivokapić. 

U okviru programa potpisani su memorandumi o saradnji sa Opštinom Nikšić, JZU Dom zdravlja Nikšić kao i ugovori o saradnji sa psihologom i ljekarima opšte prakse koji će govoriti o prevenciji. 

Projekat je podržan od strane ReLOaD2 programa koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP).

U Crnoj Gori ovaj program se realizuje u partnerstvu sa 14 lokalnih samouprava, među kojima je i klaster "Nikšić i Plužine" koji čine ove dvije opštine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:24