Отпад уз гробље у МЗ Видрован / -Б.Б.
08/03/2022 u 06:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ново руководство у Никшићу затекло катастрофално стање: У МЗ Видрован све исто од доба комунизма

Немамо увид у документацију мјесне заједнице и буквално крећемо од нуле, али ћемо се борити да се у нашем мјесту побољша стање, каже новоизабрани предсједник МЗ Озринићи Миодраг Ројевић

Лоша инфраструктура, бројни проблеми, мањак или уопште непостојање документације о раду, само су дио затеченог стања у појединим мјесним заједницама на подручју Никшића. О томе би се највјероватније ћутало да нова локална управа није почела да примјењује одлуку о избору мјесних руководстава која, у већини мјесних заједница, нијесу мијењана последњих неколико деценија.

– Од доба комунизма па наовамо није се мијењало руководство Мјесне заједнице Видрован. Овом МЗ прво су руководили комунисти, а онда њихови наследници из ДПС-а, што значи да се није мијењало ништа последњих 77 година, каже у разговору за "Дан" новоизабрани предсједник МЗ Видрован Борис Међедовић.

image

Борис Међедовић, предсједник МЗ Видрован

-За будућност Никшића

Иако је дугогодишњи секретар мјесне заједнице из редова ДПС-а, Међедовић каже да су затекли одређену документацију, а МЗ Видрован је уз Жупу никшићку једина чији жиро рачун није у блокади.

– Затекли смо и одређена средства на жиро рачуну, али ће надлежни провјеравати токове новца и шта је све рађено. Након толико година морамо кренути све из почетка јер су бројни неријешени проблеми – истиче Међедовић.

Неки без правног легитимитета заступали мјесне заједнице

Секретар Секретаријата за локалну самоуправу Душко Лалатовић за "Дан" је казао да су од 33 мјесне заједнице нова руководства изабрали у 17, а у преосталим планирају да то заврше до средине маја. У већини гдје је завршен реизбор није затечена документација, иако су поједине мјесне заједнице издавале под закуп просторе, али финансијске извјештаје нису достављале Општини.

– У неким МЗ мандати предсједницима и савјетима истекли су прије више година па су без правног легитимитета заступали мјесну заједницу. У суштини, некима је МЗ само служила у вријеме избора. Надлежност овог секретаријата је да их формално-правно организује, да се изабере руководство и направи евиденција, а токове новца и финансијске извјештаје треба да провјере неке друге надлежне службе – истиче Лалатовић.

 

Засад им је највећи проблем мјесно гробље у Горњем Пољу, о којем се одлуком бившег руководства МЗ брине приватно погребно предузеће. Међедовић истиче да је противзаконито потписан уговор на десет година који је истекао у децембру прошле године. На дивљој депонији уз ограду гробља одложени су стари мртвачки сандуци и материјал остао приликом реконструкције гробница. О томе су разговарали са управом Комуналног предузећа, а слиједе им састанци са представницима Општине, Водовода и Електропривреде Црне Горе ради рјешавања водоснабдијевања неколико околних села и могућности добијања дијела средстава од концесија на воде.

Ново руководство у МЗ Озринићи, гдје је око 3.000 становника, није затекло никакву документацију, али јесу, каже нови предсједник Миодраг Ројевић, катастрофалну путну инфраструктуру, преписане веће површине земљишта на државне органе, непостојање амбуланте и канцеларија за мјесну заједницу, те и укинуте вечерње линије локалног превоза због чега средњошколци из друге смјене пјешаче или их родитељи возе од школе до куће.

– Немамо увид у документацију МЗ и немамо је ради чега ни тражити јер ко зна шта је са њом. Буквално крећемо од нуле и борићемо се колико будемо могли да се у нашем мјесту побољша стање – каже Ројевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 17:48