Обала Лима затрапана отпадом, а потом земљом / М.Н.
30/03/2022 u 06:40 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО „Еуромост” поднијела нове пријаве због угрожавања животне средине и девастације обале Лима

Неће бити недодирљивих, то морају сви да схвате! Без обзира на то на којој се функцији ко налази, сви морају пред законом бити исти, поручили су из „Еуромоста‘‘

Умјесто да буде уклоњен као што су наложиле надлежне инспекције, отпад који је истоварен на обали Лима, испод сједишта предузећа Водовода "Бистрица", јуче је прекривен земљом, тврде у невладиној организацији "Еуромост'', додајући да су због тога поднијели нову пријаву свим надлежним инспекцијама и на локалном и на државном нивоу.

Како су казали, неће одустати од пријава док се читава депонија не уклони с поменутог мјеста.

-Неће бити недодирљивих, то морају сви да схвате! Без обзира на то на којој се функцији ко налази, сви морају пред законом бити исти. Ако се не уклони отпад с обале Лима и не покаже свим потенцијалним загађивачима ријеке да ће се све злоупотребе санкционисати од стране надлежних институција, онда ћемо доћи у ситуацију да нам надлежне инспекције и не требају већ ће сви одлагати отпад у ријеку и затрпавати је. Посебно се не смију дозволити овакви примјери попуштања високим јавним функционерима и њиховим породицама, јер ће се тиме показати грађанима да закони важе само за њих док за јавне функционере не важе, навели су из "Еуромоста".

ОДТ да поступи по пријави

У Комуналној полицији и предузећу,,Водовод Бистрица'' су одбацили било какву умијешаност у овај еколошки инцидент.

Из НВО "Еуромост" затражили су од ОДТ Бијело Поље да испита да ли су извршена кривична дијела угрожавање животне средине, узурпирање државне имовине, као и злоупотреба службеног положаја.

-Такође смо поднијели пријаве и Управи за инспекцијске послове, инспекцији за воде, еколошкој инспекцији, као и грађевинској и од њих, поред осталог, затражили да се наложи инвеститорима да уклони сав отпад са обале Лима- наводи се у саопштењу,,Еуромоста''.

Раније je "Еуромост" дошao до сазнања да огромне количине отпада и шута које су истоварене на обалу Лима потичу из центра града, гдје су, како су саопштили инвеститори "ХД инвест" и "ДС инвест", с мјеста на којем граде стамбено-пословни простор уклонили стари објекат.

-Да се ради о њиховом отпаду казали су кроз комуникацију с представницима НВО "Еуромост" и представници ове двије фирме који су, како су навели, ангажовали Е.З. да уклони тај стари објекат, али нијесу очекивали да ће отпад изручити на обалу Лима већ на за то предвиђену депонију. Интересантно је да нијесмо нашли податке да је ово лице регистровано да врши било какаве услуге овог типа- наводи се у саопштењу које је потписао Алмер Мекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:46