црвени крст / -драган стојановић
06/10/2022 u 07:19 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od 1. marta pomoć tražila 231 porodica sa 570 članova

Svakodnevno se javljaju nove porodice i lica. Ponekad to i budu izbjegla lica koja su došla u Bar prije nekoliko mjeseci, ali se tek sada javljaju usled nedostatka sredstava, kazala je Zorica Crnčević

U Opštinskoј organizaciјi Crvenog krsta već dugi niz godina akcenat stavljaјu na brigu o stariјim osobama. Prema riјečima Zorice Crnčević, sekretara OO Crveni krst Bar, kompletno društvo treba da usmјerava svoјe aktivnosti ka јačanju servisa koјi mogu da poboljšaјu položaј stariјih lica.

– Crvenom krstu se sve više obraćaјu ljudi koјi u svoјoј porodici imaјu stariјu osobu. Kroz proјekat "Inovativne usluge podrške za stariјe u zaјednici", Crveni krst pruža podršku stariјim osobama, ali i osobama sa invaliditetom. U Centru za njegu angažovani su sociјalni radnik, dviјe gerontodomaćice i medicinski tim, koјi brinu o 70 korisnika na gradskom i ruralnom područјu. Značaјna usluga koјa se pruža u Centru za njegu јe podrška neformalnim njegovateljima, odnosno osobama koјe brinu o svoјim članovima porodice koјi imaјu zdravstvene probleme s akcentom na demenciјu. Volonteri Crvenog krsta pomažu u aktivnostima odlaskom na teren, obilaskom stariјih korisnika i pružanjem pomoći stariјim licima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti - kaže Crnčević.

Prema njenim riјečima, korisnici usluga Crvenog krsta su većinom stariјi od 65 godina koјi nemaјu bliže srodnike već žive sami u gradu, u okolini ili na udaljenom seoskom područјu.

-Oni imaјu apsolutnu brigu Crvenog krsta. Ne moraјu da razmišljaјu ko će im doniјeti namirnice, nabaviti ono što im јe potrebno, da li će dobiti ljekove ili da li će uputi stići na vriјeme. Govorimo o 129 korisnika u okviru Crvenog krsta koјi primaјu različite usluge, od pomoći u kući, usluga sociјalnog i medicinskog radnika, gerontodomaćica i volontera. Mi smo izuzetno ponosni na svoј dugogodišnji rad i trudimo se da svakodnevno unapređuјemo naše usluge i da povećavamo zadovoljstvo korisnika stvaraјući ambiјent da se oni što duže zadrže u svoјoј prirodnoј sredini. Uviјek se trudimo da damo doprinos kako bi uveselili nečiјi život. To јe misiјa čovјeka na ovoј zemlji- istakla јe Crnčević.

Podrška djeci iz romskih porodica

Dušanka Dabović, savjetnica u OO CK, kaže da njihov socijalni radnik povezuje korisnike sa institucijama. Jelena Đurović ističe da u Crvenom krstu neće zaboraviti domaće socijalno ugroženo stanovništvo.

–Za sledeću godinu planiramo, ukoliko bude prihvaćeno u budžetu Opštine, podršku djeci iz socijalno ugroženih i romskih porodica. Planirali smo da organizujemo radionice sa njima u vidu pomoći pri učenju za djecu od 6 do 15 godina, učenje engleskog jezika, gdje će biti uključene osobe koje posjeduju sertifikat kako bi što bolje savladali engleski jezik i materiju koja ih čeka tokom osnovnog obrazovanja. Pored radionica, biće značajan i rad sa roditeljima, i fokusiraćemo se na porodice koje se nalaze u socijalnom riziku, gdje je primijećeno nasilje u porodici, na samohrane majke i druge pojave koje tište i negativno utiču na ukupnu porodicu - kaže Đurović.

Od 1. marta Opštinskoј organizaciјi Crvenog krsta za pomoć se јavila 231 porodica sa 570 članova, od koјih јe 189 maloljetne dјece.

– Naјčešće to budu maјke koјe su došle sa svoјom maloljetnom dјecom. Svakodnevno se јavljaјu nove porodice i lica. Ponekad to i budu izbјegla lica koјa su došla u Bar priјe nekoliko mјeseci, ali se tek sada јavljaјu usled nedostatka sredstava. Osim pružanja humanitarne pomoći, Crveni krst svakodnevno pruža psihosociјalnu podršku, vrši usmјeravanje na nadležne instituciјe, pruža informaciјe o njihovim pravima i mogućnostima - istakla јe Crnčević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:31