Jovan Ristić / Mediabiro
14/06/2024 u 07:42 h
Ljiljana ČelebićLjiljana Čelebić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Od bedema Opština Kotor već prihodovala 650.000 eura

Odbornici Skupštine opštine (SO) Kotor јuče su, u okviru nastavka 23. sjednice, između ostalog, usvojili Izvještaj Turističke organizacije (TO) Kotor o radu za 2023. godinu, te Odluku o donošenju Programa rada i finansijskog plana za tekuću godinu.

Danas dva kruzera sa preko četiri hiljade putnika

Direktor TO Kotor Jovan Ristić kazao јe da јe prošle godine prebačen planirani prihod od nešto više od 1,8 miliona eura.

– Od bedema je 2019. prihodovano preko milion i 730.000 eura, prošle 1,5 miliona, a od početka ove već 650.000 eura. Nismo imali prijave na čistoći bedema koji imaju i veoma dobru signalizaciju. Međutim, postoji negativna praksa uvođenja turista od strane nelegalnih vodiča na bedeme kroz druge ulaze, čemu ćemo stati na put - kazao je Ristić, navodeći i da se gosti duže zadržavaju u gradu (sada već prosječno i po šest dana).

On je iznio i podatke da je u periodu 2019. -2020. po osnovu boravišne takse ostvaren prihod od 9.000 eura, 2021. -2022. od 12.854 eura, 2022.-2023. godina 53.000, a od decembra 2023. do danas 40.000 eura.

Kultura i turizam osnovni motor razvoja opštine

U Programu rada TO Kotor za tekuću godinu navedeno јe da su "kultura i turizam osnovni motor razvoja opštine".

– Razvoj treba da bude zasnovan na disperziji privrednih djelatnosti, koja se ostvaruje razvojem moderne poljoprivrede, trgovine, pomorske privrede, građevinarstva i zelene ekonomije. Kako bi se uticalo na kvalitetniju turističku ponudu tokom ljetnjih mjeseci predviđa se intenzivniji razvoj novih vidova turizma kao što su kulturni turizam, nautički turizam, zdravstveni, avanturistički i sportski turizam, etno, eko i gastroturizam. I kongresni turizam se prepoznaјe kao vid turizma koji ima potencijala,a posebnu pažnju treba usmjeriti na revitalizaciju starih istorijskih zgrada kroz tehnološku modernizaciju u vidu lifestyle boutique destinacija. Kvalitetnija ponuda uticala bi i na produženje turističke sezone tokom čitave godine- navedno јe u Programu rada TO Kotor.

Kako prenosi Radio Kotor, odbornik DPS-a Željko Avramović se interesovao za dugovanja TO prema lokalnoj upravi, konstatutjući i da se prevelika sredstva daju za određene koncerte "puno koštaju, a malo gradu doprinose".Avramović јe smatrao i da radno vrijeme turističkih punktova u gradu nije adekvatno i da bi trebalo da bude od 12 do 18 časova.

Ristić јe naglasio da turisti mogu obaviti prijavu boravka putem vajbera i najavio da će od naredne godine prijava boravka biti omogućena putem besplatne aplikacije na čijoj izradi radi forma "Čikom", a koja će biti u vlasništvu tri bokeška grada.

Predsjednik Opštine Vladimir Jokić pohvalio јe cijeli kolektiv TO Kotor na čelu sa direktorom Ristićem koji je, kako je istakao, za grad uradio "lavovski posao". Najavio je i kontrolu izdavaoca privatnog smještaja zbog neprijavljivanja turista, koje im je u konkretnom slučaju dovela TO Kotor organizacijom koncerata.

– Iznenadili su me ove godine opet organizacijom zatvaranja ljetnje sezone 13. i 14. septembra. Dolaze velika imena regionalne muzičke scene - rekao je Jokić, a prenosi Radio Kotor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:38