Гужва испред просторија Црвеног крста у Пљевљима / -Б.Је.
23/01/2022 u 07:18 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Од помоћи Црвеног крста у Пљевљима живи преко 1.000 грађана

Помоћ све чешће траже незапослена лица, они који примају материјално обезбјеђење, као и пензионери, каже Жељко Минић, секретар Црвеног крста у Пљевљима

Да је финансијска ситуација у Пљевљима све тежа може се закључити и по чињеници да више стотина породица готово сваког мјесеца тражи помоћ од Општинске организације Црвеног крста. Како су за "Дан" казали у пљеваљском Црвеном крсту, помоћ најугроженијима састоји се у подјели основних животних намирница, пакета са хигијенским потребштинама, одјећи и обући..., а међу онима који помоћ траже налазе се незапослена лица, они која примају матерјално обезбјеђење породице, али и пензионери.

-У последње вријеме доста наших суграђана остало је без посла, многи од њих чекају да ријеше питање пензионисања или имају неки други проблем и најчешће се за помоћ обраћју организацији Црвеног крста. Имамо и пензионера који траже помоћ. Ради се о неколико стотина вишечланих породица, тако да то збирно буде преко хиљаду чланова- каже Жељко Минић, секретар Општинске организације Црвеног крста.

image

Жељко Минић

-Б.Је.

Минић је појаснио да се поменуте породице не обраћају сваког мјесеца за помоћ, али то чине доста често. Неке од породица долазе сваког другог, неке сваког трећег мјесеца, али Црвени крст ипак има свакодневно на десетине захтјева за помоћ.

-У оквиру тих породица живи око хиљаду лица, што значи да нам се око хиљаду лица обраћа за помоћ. Ми се трудимо да им пружимо онолико колико можемо - истиче Минић уз напомену да је притисак на Црвени крст велики и да је свака донација овој организацији добро дошла.

-Позивам све оне који могу да помогну да то учине, јер је заиста велики број оних којима је помоћ неопходна - наглашава Минић.

Број запослених на историјском минимуму

Из Општинског одбора Демократске Црне Горе недавно су упозорили да је број запослених у Пљевљима пао на историјски минимум. Они су подсјетили да је 1987. године број запослених у Пљевљима био 12.000, а да је сада четири и по хиљаде.

-Према доступним подацима у Пљевљима је запослено 4.500 хиљаде особа. Са друге стране назапослено је око 2.800 наших суграђана - наведно је у саопштењу Општинског одбора Демократа које је потписао Иван Чавић.

Када су у питању најугроженији пензионери, са најнижом пензијом од 147 еура, на крају 2020. године било их је 912. Међутим, до половине прошле године тај број се увећао на 933 пензионера. Нови подаци о пензионерским примањима нијесу познати али се предпоставља да су припадници трећег доба једна од најугроженијих групација пљеваљског становништва.

-Тренутно у евиденцији имамо око 6.800 пензионера. Тај број се стално мијења. Подаци о примањима пензионера са краја године још увјек нијесу обрађени, па можемо да користимо само старе податке - каже предсједник пљеваљског Удружења пензионера Вукадин Дамјановић уз објашњење да је удружење током прошле године у више наврата дијелило помоћ најугроженијим својим члановима у износу од по 30 еура.

Када је у питању број оних који примају материјално обезбјеђење породице он се у Пљевљима креће око 300 корисника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:53