Сједница СО Будва / - FOTO: PRINTSCREEN
19/08/2023 u 07:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Odbornici jednoglasni da Budva bude prestonica kulture

Jako je važno da program bude usvojen, jer bez njega ne možemo podnijeti aplikacionu knjigu u kandidaturi za titulu Evropske prijestonice kulture – kazala јe u uvodnom obrazloženju Nina Mrvaljević

 Одборници СО Будва jедногласно су јуче на 9. ванредној сједници усвоjили Програм развоjа културе Општине Будва у периоду од 2024. до 2028. године, преноси портал РТВ Будва. Сjедници jе присуствовало 30 одборника, а сви су гласали за предлог ове одлуке.

Predsjednik SO Budva Nikola Jovanović јe na početku zasјedanja kazao da je ostavku na mjesto odbornice podnijela Anđela Goranović sa liste "Milo Božović - Budva na prvom mjestu", a potvrđen je mandat novoj odbornici sa te liste, Milijani Đukić.

– Ovo je jako važan i strateški dokument, po prvi put donešen na ovom nivou. Dokument je od početka bio dostupan javnosti, a sve primjedbe i sugestije uvažene su. Centralna javna rasprava završena je 17. jula u sali Skupštine. Jako je važno da program bude usvojen, jer bez njega ne možemo podnijeti aplikacionu knjigu u kandidaturi za titulu Evropske prijestonice kulture – kazala јe u uvodnom obrazloženju Nina Mrvaljević iz Skretariјata za društvene dјelatnosti.

U raspravu se uključila odbornica Demokrata Dragana Kažanegra Stanišić koja je kazala da je zainteresovanost javnosti za ovo pitanje velika i da će odbornički klub Demokrata podržati Predlog Programa razvoja kulture.

– Čitajući Program vidjela sam da su izuzetni ljudi radili na njegovom kreiranju, kao što su Predrag Zenović, Danijela Došljak, Jelena Lazić, Dušan Medin – navela je Kažanegra Stanišić.

Pitala je da li je ovaj projekat pokrenula vladajuća grupacija i čija je inicijativa, a zatim i da li se organizovano stremi ka tome da se osvoji aplikacija. Upitala je takođe i da li je tačno da je grant o kojem se govorili na tribinama u iznosu od 270 miliona eura.

– O ovim temama se jako špekuliše i nemamo prave informacije – ocijenila je odbornica Demokrata.

Odbornik liste "Milo Božović - Budva na prvom mjestu", Filip Vujović odgovorio je na izlaganje Kažanegre Stanišić istakao je da svaku odluku koju donose donese iz inicijative građana, te da je nekadašnji Demokratski front kandidovao temu Evropske prestonice kulture u Budvi.

Milan Tičić iz odborničkog kluba budvanskog DPS-a јe da će klub koji predstavlja glasati za odluku. Odbornik Demokrata Marko Marković naveo je da je u dokumentu više stranica trebalo posvetiti ciljevima koje treba ostvariti. Odobrnik DPS-a Saša Samardžić zamolio je predlagača da građanima Budve nešto više kaže o suštinskom dokumentu, metodologiji koja je bila ključna za izradu i kakve su smjernice budućeg razvoja.

Odobrnik GP URA Ivan Ivanović kazao je da je saglasan sa najvećim dijelom izlaganja odbornika, te da će kao odbornik podržati i glasati za usvajanje predlog.

Jedan od autora Predloga Programa razvoja kulture, dr Predrag Zenović јe istakao da je Program zakonska obaveza, te da je on kompatibilan sa Nacionalnom strategijom kulture.

– Ovo nije autorstvo tipičnog tipa, već sinteza, jedna jasna metodologija koja predstavlja prikupljanje i analizu informacija. Nemam nikakvu dilemu i smatram očiglednom istinom da je nosilac ovog projekta isključivo i samo Opština Budva. Kada to kažem ne mislim na ovu zgradu i ove ljude, već na sve građane Budve. Projekat podrazumijeva 279 miliona, a takav projekat ne može da bude nadležnost grupe građana – naglasio je Zenović.

Predsjednik SO Budva Nikola Jovanović јe naglasio da Opština u potpunosti kontroliše ovaj postupak.

– Ponosan sam što je naš izborni program bio na ovoj temi baziran, mi smo odlučili da se bavimo i tom temom, i temom izgradnje bolnice i šetališta, računajući da ćemo raditi bolje i u interesu građana. Ovo je bilo jedno od naših najvećih izbornih obećanja, niko nije branio drugima da je inkorporira u svoj program. Rezultat koji smo ostvarili daje nam legitimitet da se bavimo ovom temom i očekujemo da ćemo pobijediti u takmičenju za EPK. Ovo je projekat budućnosti i treba da bude koncept razvoja i funkcionisanja lokalne uprave u narednom periodu – rekao јe Јovanović, poručuјući je da će izvršna vlast proces da vodi do kraja, prenosi portal RTV Budva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 01:23