02/10/2022 u 13:44 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odlazak Radmile Rakočević: Bjelopoljka od narodne nošnje stvorila brend

Rakočevićeva je za Dan prije više godina kazala da je domaća radinost doprinijela u velikoj mjeri popularizaciji Crne Gore i očuvanju njene kulture i tradicije

Znati živjeti u vremenu i sa vremenom, velika je vrlina. To je uspjelo domaćoj radinosti ''Rakočević'' koja ima skoro četiri decenije dugo iskustvo u izradi narodnih nošnji, na način kako se to radilo i prije nekoliko vjekova, ručno po uzorcima starih originala.

S obzirom da je interesovanje za fotografisanjem u narodnoj nošnji stalno bilo prisutno, rodila se nova ideja -da se počne izrada crnogorske narodne nošnje- kazala je za života Radmila Rakočević, samouki terzija, vlasnica domaće radinosti Rakočević u Bijelom Polju, koja je ostavila dubok i neizbrisav trag u izradi narodne nošnje.

Ona se prekjuče presilila na onaj svijet i juče sahranjena na mjesnom groblju na Đapanovom grobu kod Bijelog Polja.

image
-FOTO: DAN

Radionica ''Rakočević'' po porudžbini izrađuje crnogorske srbijanske, bokeljške,šumadijske, vojvođanske i druge narodne nošnje. Crnogorska narodna nošnja izuzetno je raskošna, elegantnog kroja, smjelih kombinacija i boja, sa bogatim zlatovezom.

Za svitastu nošnju, zlatom izvezenu može se reći da je jedna od najljepših u Evropi. Takođe su interesantne haljine sa motivima srmom rađenih starih crnogorskih vezova, grbovi,zastave.

-Pored kreativnosti i ljubavi veliko strpljenje je potrebno za ovaj posao- kazala za života Radmila, ističući da je za kompletiranje jedne crnogorske nošnje ako jedna radnica radi na njenoj izradi potrebno oko tri mjeseca.

Rakočevićeva je za Dan prije više godina kazala da je domaća radinost doprinijela u velikoj mjeri popularizaciji Crne Gore i očuvanju njene kulture i tradicije.

image
-FOTO: DAN

Radeći na hiljade rukotvorina napravila je pravi brend po kojem se na mnogim meridijanima prepoznavala Crna Gora. Ona, sa svojim zlatnim prstima, uz pomoć saradnika, prenosećii sve što zna i umije na svoje potomke, izrađivala je originalne nošnje, na način kako je to rađeno u minulim vijekovima.

Veliki je inače broj nagrada i priznanja koje je dobila Domaća radinost. Ne samo na prostorima Crne Gore, bivše Jugoslavije, već i šire.

Ponosna je, kako je govorila, što je tri puta u Americi njena crnogorska nošnja proglašena za najbolju na svijetu. I kako je isticala bila ponosna što je stvorila pravi brend,ali i pomalo ljuta, što su na njenom imenu stvarani plagijati i radio se pravi kič.

Rukotvorine iz ove radionice obišle su svijet, opremljeno mnogo Кulturno umjetničkih društava, mnogo pozorišta iz Crne Gore i Srbije.

Narodne nošnja iz ove radionice osvojile su u protekle tri decenije i mnoštvo nagrada i priznanja na smotraman narodnog stvaralaštva u zemlji i inostranstvu.I dalje porodica, sa radmilinim naslednicima nastavlja ovaj lijepi posao.

Naslednik ove inače porodične tradicije je Radmilina kćerka Vesna Rakočević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 20:21